Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Üzleti storytelling – Nem csak mese!

“Minden, de minden egy jó sztorival kezdődik” – olvasható a Storyndipity weboldalán. És ez valóban így is van. A Storyndipity az üzleti storytelling-ben nyújt segítséget interaktív workshopok, személyes konzultációk és egyéni coaching keretében. A szervezet alapítójával, Szabó Dominikával készítettünk interjút az üzleti történetmeséléssel kapcsolatban.

Miért kezdtél el kommunikációval, azon belül pedig storytelling-gel foglalkozni?

Tizenöt éve dolgozom a kommunikációs szakmában, jártam a terület minden oldalán, ám bárhonnan közelítünk, a szakma legizgalmasabb része mindig maga az ember, az emberi kapcsolatok és az ozok mögött húzódó értékek. Azért foglalkozom kommunikációval, mert társas lény vagyok, mert hiszek az üzenet és az emberi interakció pozitív erejében. A storytelling ennek egy kifinomultabb, ám az általános, mindennapitól a nagyonis konkrét felé szűkíthető módszertana, amiben hihetetlen lehetőségek rejlenek.

Mióta foglalkozol történetmeséléssel? Honnan jött a Storyndipity ötlete?

Végigsztorizzuk az emberi történelmet, végigmeséljük az életünket, a szakmánkat, a munkánkat anélkül, hogy tisztában lennénk a történeteink igazi értékével. A történeteknek óriási jelentőségük van az üzleti kommunikációban is. Kizárólag rajtunk múlik, miként találjuk meg és adjuk át a saját történetünket másoknak. Ezért foglalkozom a területtel én is. Munkám során a saját bőrömön tapasztaltam ennek igazságát, ezért kezdtem el behatóbban tanulmányozni a storytelling módszertanát, és bevallom, minél beljebb megyek, annál izgalmasabb.

Miből nyered a kreativitásod? Mi inspirál a munkában?

 

Sokféle kreativitás létezik, és sok minden tud inspirálóan hatni: lehet az egy jó zene, egy napsütéses délután, egy elkapott, vicces sztori a villamoson, lehet természetesen az ügyfél tevékenységének értéke, az üzenet, amit képviselni szeretne, de kreativitásra sarkall egy nehéznek tűnő helyzet is, egy magasra állított (szakmai) léc.

Mivel szoktad levezetni a feszültséget? Hogy szoktál kikapcsolódni?

Ha a munkát elengedem, két gyerek és egy kutya vár, szóval a leengedés ritkán sikerül, de kikapcsolódni rengeteg féleképpen szeretek és tudok. Első helyen kell említenem a vizet. Mindenféle értelemben. Vízparti lét, séta, úszás, szörf, hajózás, bármi, ami élővíz mellett, azon vagy abban zajlik. Aztán persze a barátok, akik kimenekítenek a mindennapokból, és az utazás. Imádok utazni. Bárhová. Leginkább egyedül.

Mire vagy a legbüszkébb azok közül, amiket elértél az üzleti életben?

Nem szeretem ezt a kifejezést: büszkének lenni. A büszkeség valami tőlünk független, visszatetsző dolog, talán az önzőség rokonának is nevezhetem. Boldognak lenni, valakivel együtt örülni szerintem ennél sokkal fontosabb. Nem tudok és nem is szeretnék kiemelni egy-egy esetet, nekem iszonyú boldogság az is, ha átmegy az üzenet, ha az ügyfél rátalál a saját sztorijára, és az is, ha szupersikeres előadást tart egy olyan konferencián, ahol a többség szunyókál a nézőtéren.

Kikre tekintesz példaképként?

Nincsenek példaképeim, inspiráló, meghatározó karaktereket tartok számon az életemben, de a példakövetés tőlem távol áll. Megyek a magam orra után, ám nyilvánvalóan (talán önkéntelenül is) beépül sok pozitív dolog, amit másoktól látok. Ha muszáj lenne kiemelnem két embert, akik pályája példaértékű (és elrugaszkodhatom kicsit a szakmai valóságtól), akkor David Bowie és Eddie Izzard jutnak elsőre eszembe.

Mik egy jó sztori kötelező elemei?

Minden sztorinak legyen füle-farka, és muszáj megtölteni a szükséges építőelemekkel: hős, idősík, helyszín, cselekmény, és a sztori célja. Részletesebben majd egy workshopon.

Hogyan járulhat hozzá történetünk az üzleti sikereinkhez?

Erre nagyon egyszerű a komplex válasz: érzelmi meggyőzéssel. Ezt kifejteni szintén egy workshop keretében lehet.

Mik voltak a legérdekesebb történetek, amikkel valaha találkoztál a munkád során?

Nincs érdekes vagy érdekesebb. Ha sorrendbe állítanám az ügyfeleim történeteit, akkor az azt jelentené, hogy rosszul végzem a munkámat. Minden szervezet/cég/ügyfél története egyedi és ha üzleti szempontból a megfelelőt ragadjuk, dolgozzuk ki, akkor unikálisan érdekes is. Ha nem az, akkor bizony nem az a megfelelő sztori, amivel dolgoznunk kell.

Üzleti storytellingel kapcsolatban kik azok a magyar és nemzetközi cégek, akik szerinted példaértékűek?

Izgalmas munkát végez a Dramatrix, ahol merészen beemelik a foglalkozásokba, tréningekbe az improvizációs technikákat is, szakmailag kiemelkedőnek tartom még az ImpactWorks tevékenységét is. A nemzetközi porondon hemzsegnek a szuper cégek, de a business storytelling non plus ultrája az Anecdote.

Milyen tippeket adnál kezdő storytelling-eseknek?

Bátorság, őszinteség, hit. Legyenek bátrak a saját történetük előidézést illetően, legyenek őszinték önmagukhoz és a történetükben is, és higgyenek abban, amit képviselnek!

Szabó Dominika

Szabó Dominika

Tartalomjegyzék

Szociális linkek

Iratkozz fel, ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, ha megoszthatom veled, hogy milyen hasznos eszközöket találtam az interneten és ha érdekelnek privát információk és őszinte történetek a vállalkozásomról.

PRIVÁT TARTALMAK CSAK EMAILBEN.

Iratkozz fel, ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, ha megoszthatom veled, hogy milyen hasznos eszközöket találtam az interneten és ha érdekelnek privát információk és őszinte történetek a vállalkozásomról.

PRIVÁT TARTALMAK CSAK EMAILBEN.

Passzív jövedelem

Passzív jövedelem

Passzív jövedelem forrásokat építeni egy olyan korszakban ahol bizonytalan, hogy lesz-e nyugdíj és a koronavírus következtében megroppant gazdaság ki tudja, hogy el fog-e tudni tartani, kiemelten fontos. A cikk célja, hogy az utópikus fogalmat, a passzív jövedelem mítoszát, egyszerűen, gyakorlatias megközelítéssel bontsa le.

Tovább olvasom!
mentruációs ciklus

A menstruációs ciklus ereje

A legtöbb nőnek negatív, női léttel együtt járó átkot jelent a havi baj, azaz a menstruáció. Hölgyeim, ideje, hogy újraértelmezzük a menstruáció jelentését és elkezdjük megérteni, értékelni és kihasználni a rengeteg előnyét.

Tovább olvasom!