Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Üzleti leckék a Keresztapából

Bizonyára mindannyian ismeritek Coppola híres filmjét, a Keresztapát. Generációk nézték végig 3 részen keresztül hogyan vált Michael-ből igazi üzletember-maffiózó. Néhány napja ismét megnéztem a legendás klasszikust egy kicsit más szemmel. Lássuk milyen üzleti lecéket tanulhatunk Corleone-től.

Egy maffia család működése sokban hasonlít a cégvezetéshez, íme a kedvenc példáim:

Hűség

Lucát, Don Vito Corleone első számú verőemberét az első részben ismerhetjük meg, Corleone lányának esküvőjén. A Keresztapa a sűrű napja ellenére, a lánya esküvője napján osztatlan figyelmével tüntette ki Lucát és fogadta el jókívánságait. A kölcsönös tisztelet pedig a hűség alapja.

Csapaton belüli összhang

Már a film elején kiderül, hogy az idősebbik fiúnak nincs sok üzleti érzéke, azonban biztosan csak akkor látjuk, hogy nem lesz belőle igazi Don, amikor az üzleti találkozón nyíltan ellent mondd a Keresztapának. Fontos, hogy a tárgyaláson a partnerek előtt összhangot, egységet mutasson a csapat.

Kapcsolati tőke, network

A Keresztapa egyik legnagyobb ereje a befolyásos emberekből álló közeli “barátaiban” rejlik. Nem bíztatok senkit itt semmilyen immorális pénzáramlásra, arra viszont igen, hogy fektessetek hangsúlyt a network építésére.

Mennyit ér a szavad?

Minden ember annyit ér, mint a szava. Az 5 család találkozóján az alku azért születhetett meg, mert Corleone szavában bíztak.

Mindig legyél felkészült egy találkozó előtt

Tom, a Keresztapa consigliere-je a fontosabb találkozók előtt mindig megosztotta az összeszedett információkat a partnerekről, így felkészülten érkezhettek tárgyalni.

Ajándékok jelentősége

Az első részben két jelentőségteljes csomag is gazdát cserélt. Az egyik a szicíliai szokás szerint küldött döglött hal volt, a másik pedig a levágott lófej. Az itt tanult lecke nem az, hogy a következő utatok a henteshez vezessen, hanem hogy érdemes időt szánni az alkalmohoz illő ajándék kiválasztására.

Az öt család találkozója

Válságos időben összeült az 5 család, hogy egy mindenki számára előnyös megoldást találjanak együtt. Sok leckét tanulhattunk ebből a jelenetből. 1. érdemes ismerni a hasonló területen tevékenykedőket. 2. ha túl nagynak bizonyul a torta, oszd meg és uralkodj.

Ti milyen leckéket tanultatok a filmből? 🙂 Írjátok meg kommentben!

Marschalek Ágnes

Marschalek Ágnes

Marketing tanácsadóként segítem az ügyfeleim online stratégiáját, nemzetközi piacra lépését és skálázását. Alkotóként szerethető hiánytermékeket fejlesztek és értékesítek. Többek között építettem már +8000 létszámmal rendelkező profit és közösségorientált kiránduló csoportot és számlázást automatizáló szoftveres terméket is WordPress felhasználóknak.

Tartalomjegyzék

Szociális linkek

Iratkozz fel, ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, ha megoszthatom veled, hogy milyen hasznos eszközöket találtam az interneten és ha érdekelnek privát információk és őszinte történetek a vállalkozásomról.

PRIVÁT TARTALMAK CSAK EMAILBEN.

Iratkozz fel, ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, ha megoszthatom veled, hogy milyen hasznos eszközöket találtam az interneten és ha érdekelnek privát információk és őszinte történetek a vállalkozásomról.

PRIVÁT TARTALMAK CSAK EMAILBEN.

Passzív jövedelem

Passzív jövedelem

Passzív jövedelem forrásokat építeni egy olyan korszakban ahol bizonytalan, hogy lesz-e nyugdíj és a koronavírus következtében megroppant gazdaság ki tudja, hogy el fog-e tudni tartani, kiemelten fontos. A cikk célja, hogy az utópikus fogalmat, a passzív jövedelem mítoszát, egyszerűen, gyakorlatias megközelítéssel bontsa le.

Tovább olvasom!
mentruációs ciklus

A menstruációs ciklus ereje

A legtöbb nőnek negatív, női léttel együtt járó átkot jelent a havi baj, azaz a menstruáció. Hölgyeim, ideje, hogy újraértelmezzük a menstruáció jelentését és elkezdjük megérteni, értékelni és kihasználni a rengeteg előnyét.

Tovább olvasom!