Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Passzív jövedelem

Passzív jövedelem

Passzív jövedelem forrásokat építeni egy olyan korszakban ahol bizonytalan, hogy lesz-e nyugdíj és a koronavírus következtében megroppant gazdaság ki tudja, hogy el fog-e tudni tartani, kiemelten fontos. A cikk célja, hogy az utópikus fogalmat, a passzív jövedelem mítoszát, egyszerűen, gyakorlatias megközelítéssel bontsa le. Sok olyan passzív jövedelmi forrás is létezik, amihez nem kell technikai tudás, sem egy gazdag nagybácsi. 

Mi az a passzív jövedelem?

Passzív jövedelem egy kezdeti befektetés után, legyen az idő vagy anyagi befektetés, extra erőforrás nélkül termel bevételt. A szó klasszikus értelmében kevés olyan passzív forrás létezik, ami valóban nem igényel plusz munkát, időt vagy pénzt, ezért a cikkben sok olyan példáról is szó lesz, amik inkább a félpasszív kategóriába tartoznak. 

Aktív jövedelem Félpasszív jövedelem Passzív jövedelem
MunkahelySzabaszúszó ügyfelek Szoftveres termék minimális admin munkávalKönyvkiadás brand építésselLakáskiadás (ha mi intézzük) Befektetés (ha a befektetés után csak akkor nyúlunk hozzá, ha ki akarjuk venni)AffiliateLakáskiadás (ha kiadjuk egy cégnek az admin feladatokat)

Passzív jövedelem források

Passzív jövedelemforrás lehet ingatlanbefektetés, online termékek, fizikai termékek, szellemi termékek és még sok más. A kreativitásodtól és a befektetett idődtől is múlik, hogy mi mindenből tudnál magadnak akár hosszú távon bevételt termelni. 

A leggyakoribb passzív bevételi forrásokhoz szakértők segítségét kértem, hogy osszák meg a tapasztalataikat. 

Ingatlan befektetés

Jóna Péter szerint üzemeltető bevonásával lehet csak tisztán passzív bevételi forrás az ingatlan. Az összes többi időközönként több-kevesebb ráfordítást igényel. 

Az üzemeltető rövid távú kiadásnál bevétel 30% át viszi el, hosszabb távúnál pedig 10% körül kér. Ők intézik, a leszakadt polctól kezdve, későn fizet a bérlőn át, mindent, amitől a nem passzív, passzívvá válhat. 

Kép: Kara Eads | Unsplash

Mit csinálhatsz akkor, ha nincs elég kezdőtőkéd befektetni egy 30 milliós belvárosi lakásba? 

Parkoló vagy teremgarázst már 3-6 millió forintért meg lehet vásárolni és ki lehet adni 20-40.000 Ft között. 4 millióval számolva 40 ezer forintos kiadási ár mellett 8.3 év alatt hozza vissza a befektetett pénzt (az inflációval nem számolva). A parkoló kiadásnak két legnagyobb előnye az, hogy nem tudják lelakni a lakók és nincs rezsi, tehát üzemeltető bevonása nélkül is megkaphatja a félpasszív jelzőt.

“A hasznot a vásárlásnál kell megkeresni.”

Ha lakásvásárlásban gondolkozol, viszont nincs meg a kezdőtőkéd hozzá, akkor az is megoldás lehet, hogy összeálltok ismerősökkel és együtt veszitek meg a lakást befektetést célból.

Kedvezőbb hitelkártya konstrukcióval rendelkező országokban (nem Magyarország) például az is működhet, hogy rokonokkal vagy nagyon szoros baráti körrel összeálltok, összeteszitek hitelkártyáitokat és “ingyen” kezdőtőke nélkül vesztek lakást. A kiadás díjából fedezitek a hitelkártya törlesztőrészleteit időben, hogy a bank ne számítson fel késedelmi díjat.    

Mielőtt belevágtok egy ekkora elköteleződésbe, érdemes ingatlan szakértővel konzultálni, hogy elkerüljétek a kezdő hibákat és ne csak egy drága kaland legyen, hanem egy hosszú távon megtérülő befektetés. 

Jóna Pétert keressétek nyugodtan ha ingatlanbefektetésben gondolkoztok. Az Immo1 csapatát a KAPTÁR Coworking irodából ismerem, hihetetlenül lelkiismeretesek és profik! Öröm velük egy közösségi irodából dolgozni. 

Online kurzusok

Naprakész tudásért egyre többen online kurzusokat végeznek el, tradicionális iskolák helyett. Kényelmesen, otthonról tanulható, költséghatékony, kevesebb  fölösleges információval. Szűkebb skálán, de mélyebb tudást adhat, ráadásul sok olyan online kurzus is elérhető, amik sikeres elvégzés után oklevelet is kiállítanak. 

Külföldi kedvencem a Skillshare, ahol havi fix összegért bármennyi kurzust elvégezhetsz, de kincsekre lehet bukkanni Udemy vagy Coursera platformokon is. Magyarországon a legnépszerűbbek a The Bright Academy, igényes kurzusaival és a Webuni, széles választékával.

Az online kurzus, mint passzív bevétel részhez Ronga Lilla, The Bright Academy alapítóval, Horváth Gergely, InstaProjekt alapítóval és Ábrahám Zoltán, felsőegyszázalék.hu alapítóval beszélgettem. 

Kinek érdemes online kurzust készítenie és milyen témában?

Ronga Lilla szerint bárkinek, aki szakmai tapasztalatot szerzett egy olyan területen, amit lehetőleg szeret is. Amikor lelkesen tudunk beszélni egy kérdéskörről és gyakorlatias tanácsokkal tudjuk ellátni a tanulókat, értékesnek szokták tekinteni az anyagot. 

Az online végezhető munkák Magyarországon egyre népszerűbbek, a koronavírus pedig örökre átírta a munkavégzés szabályait. Az otthon kényelméből lehet akár közepes angol nyelvtudással is jelentkezni pozíciókra a nemzetközi piacon. A The Bright Academy platformján az online marketing ágai, projekt management, programozói- fejlesztői feladatkörök, design és grafika mellett minden ami önfejlesztés, csapat és vezetőség készségfejlesztése a legkeresettebb témák. 

Forrás: thebrightacademy.com

Horváth Gergely (InstaProjekt), azt javasolja, hogy piackutatással kezdődjön a témaválasztás. Nézd meg, hogy külföldön mit csinálnak, mik a népszerűbb kurzusok. Releváns profilok követésével social median egy idő után megtalálnak azok cégek vagy influencerek hirdetései, akik nagyobb marketing budgettel rendelkeznek.

Ábrahám Zoltán azért kezdett el hivatásszerűen vállalkozásépítést tanítani, mert állandóan erről kérdezték az ismerősei és ismétlődő támaként látta Facebookon is. 

Nem kell kezdőtőke az induláshoz, hanem elegendő idő és mély szaktudás. A piacon vannak, akik egyszerű privát YouTube linkkel oldják meg a technikai részét, de ha üzletet szeretnél rá építeni, érdemes több energiát beletenni és profibb keretek között átadni a tudást, fejti ki R. Lilla.

H. Gergely, amikor elkezdett online kurzusokat készíteni, először csak a laptopját használta, majd a kurzusok népszerűsödésével együtt javított a technikai feltételeken. Egy jó mikrofon (Boya mikrofon), premier pro a vágáshoz, canva a képszerkesztéshez és telefon elég ahhoz, hogy profi kurzust állíts össze. 

A kurzusokat Gergely és Zoltán saját oldalon hirdeti, de ha nem szeretnél saját platformmal bíbelődni, hanem inkább a tananyagra fókuszálni, akkor ott van lehetőségként a The Bright Academy felülete, ahol nem csak technikai hátteret, hanem marketing segítséget is biztosítanak. 

Az online kurzus passzív jövedelemként nem állja meg a helyét. Hogy hol helyezkedik el a félpasszív skálán, attól függ, hogy milyen gyakran kell interaktálnod a tanulókkal, frissítened a kurzust vagy hirdetned magad. Munka van vele, de kevesebb és skálázhatóbb, mint ha csak tanácsadóként dolgoznál, illetve te döntöd el, hogy mikor foglalkozol vele. Ha délelőtt netflixen szeretnéd újra nézni az Így jártam anyátokkal-t, akkor online kurzus tanárként megteheted. 

Affiliate, mint passzív jövedelem

Először is, tegyünk különbséget az affiliate és a meghívásos ajánlások (refer a friend) között.

Affiliate: Százalésos juttatást kapsz azért, hogy ha valaki rajtad keresztül vásárol. (pl: amazon, dognet, Szállás.hu)

Ajánlás: Eszközhasználatot, kedvezményt kapsz, ha elküldöd az egyéni kódot, linket az ismerősöknek. (pl: Wise, Számlázz.hu)

Számottevő pénzeket akkor tudsz keresni, ha találsz egy piaci rést, amihez értesz vagy hajlandó vagy beletenni az időt, hogy értsél és előállítasz brutál mennyiségű, optimalizált kontentet. Kivéve persze, ha már influencerként felépítettél egy több százezres követőtábort. Ez a cikk viszont inkább azoknak szól, akiknek nem Kardashian a vezetékneve, nullárol építheznek és nincsenek (még) rajongóik. 

Ha kiválasztottad a témát, akkor döntsd el, hogy milyen formában szeretnéd elkészíteni a weboldaladat. Nézzünk néhány példát:  

Affiliate webshop: úgy néz ki, mint egy sima webshop, de a fizetés az affiliate partner oldalán történik. Drophippy (Webshippy-től) és a Dognet Magyarországon a két fontosabb affiliate játékos, ha ez a megoldás érdekel. 

Affiliate ajánlós oldalak: gyönyörű példa erre a mitvegyekacsajomnak.hu. Az oldal különböző ajándékötleteket ajánl, kor, budget és érdeklődés alapján. Ide tartoznak a különböző tech blogok is, amik összehasonlítják a legújabb kütyüket vagy a szépség guru, aki a blogján alapozókat tesztel. 

Affilaite ajánlós oldal lett volna, az egyik félkész projektem a veganszallas.hu (ne menj rá, üres), ahol néhány vegán Facebook csoportok segítségével összeszedtem több száz vegán barát szálláshelyet. Az oldalon helyszín és kategória szerint lehet majd szállást találni, a foglalás viszont a szállás.hu – n és az AirBnb-n fog törénni. Igen a szállás.hu-nak is van affiliate rendszere. A korona kissé elvette a kedvemet ettől a projekttől, de ha nyit az ország, akkor lehet, hogy ismét előveszem. (Ha érdekel és tech vagy design segítséget tudsz adni, akkor írj rám ([email protected]). Termeljünk együtt egy kis passzív pénzt!) 

De nem csak kézzelfogható termékekre lehet építeni affiliate vállalkozást. A szoftveres cégek többsége a marketing stratégiájuk részeként használják az affiliate marketinget, tehát szinte bármely Saas szolgáltatás követeként kalapozni tudsz a százalékodért. 

Legkedveltebb affiliate témák:

  • Utazás
  • Tech
  • Szépség

A kereslettel együtt a verseny is nagyobb. Személyes véleményem az, hogy érdemes minél szűkebb, könnyebben definiálható régre lőni. 

Google Adsense 

A Google átkattintásonként fizet 51%-ot. A díj nagysága attól függ, hogy milyen témáról írsz. A biztosítás és pénzügyi témákért magasabb összeget kereshetsz, mint például szépség témájú cikkekkel. Mielőtt belekezdesz a blogolásba, kulcsszókutató eszközökkel (ahref, semrush, google keyword planner), nézd meg, hogy melyik kulcsszavakra magasabb a kattintás költsége. Próbálj olyanokat választani, amiknek alacsony verseny mellett magas a CPC-je és a volumenje. 

De mennyi az annyi? És mekkora látogató szám mellett érdemes ad sense módszert használni?

A számításhoz használhatod a Google AdSense Calculator programját. A minimum látogatószám, viszont 50.000  havonta, úgyhogy kisebb oldalaknál ez nyújt sok segítséget. 

Forrás: Google AdSense Calculator

Beállíthatod kisebb blognál is az adsense-t, nincs minimum látogatószám a kezdéshez. Azt kell mérlegelned, hogy megéri-e rátenni, ha csökkenti a felhasználói élményt.

Havi 1000 látogató mellett is kereshetsz pénzt, ha a látogatók rákattintanak a hirdetésekre. Ha pl 1% kattint, akkor 10 kattintással számolva, Magyarországra nézve, ahol viszonylag olcsóak a kattintások, 0.5 dollárral felszorozva, havi 5 dollár bevételre számíthatsz. Megéri? Te döntsd el. 

Crypo befektetés: pénzből pénzt csinálni

Ha nem vagy kockázat érzékeny és olyan lehetőségeket keresel, amik akár rövid távon sokszorosan megtérülHETnek, akkor a crypto neked való. A crypto felhasználása széleskörű. Vannak, akik művészeti alkotások vásárlására, startup befektetésre vagy ingatalan vásárlásra használják. A legismertebb talán az, amikor szimplán valutát vásárolsz. 

A digitális aranynak számító bitcoint mára talán már mindenki ismeri, de gombamód szaporodnak a különféle valuták, crypto tokenek szerte a világban. A legtöbb értéktelen marad, de ha szerencséd van, kifoghatsz olyanokat, amik akár megszázszorozzák az eredeti befektetésedet. 

Coinbase platformot használom a valuta vásárláshoz, mert könnyen kezelhető, megbízható és átlátható a felülete. (Ha erről a linkről regisztrálsz, akkor te is és én is kaptunk 3099 Ft-ot Bitcoinban, 30,993 Ft Coinbase vásárlás esetén.)

Az Ethereum valutába fektettem többet (2021 Március 31.-én íródott ez a cikk), mert az elmúlt pár hónapban megtöbbszöröződött az értéke és az alapító új frissítéseket jelentett be a Március 8-án megjelent Tim Ferris podcast interjún

Forrás: Coinbase

Az egyik ismerősöm szerint (direkt név nélkül említve), aki ugyan nem pénzügyi befektető, de komoly összegeket keresett crypto valutákkal, ami redditen elhangzik, sokszor már elavult információ. Ő azt javasolja, hogy Twitteren kövess influencereket az átfogó kutatás mellett. Crypto nem rossz egy bevételi forrásnak, viszont csak akkor állj erősebben erre a lábra, ha bele tudod és bele akarod tenni az erőfeszítést a kutatásba vagy ki tudod fizetni a szakértői segítséget.

Hasznos linkek a kutatáshoz:

https://www.coinbase.com
https://coinmarketcap.com/
https://cryptofees.info/
https://duneanalytics.com/
https://defipulse.com/

Saját termékek

Passzív bevétel lehet, ha olyan terméket fejlesztesz, ami a kezdeti munkák, értékesítés után teljesen automatizálod és plusz befektetést nélkül hozza neked a pénzt. Nagyon kevés az ilyen lehetőség, úgyhogy ez is inkább a félpasszívba tartozik. 

Hasonló a Számlázz.hu WordPress plugin termékem is. Évente összesen 6-8 órámba kerül az üzemeltetése, tehát van vele munka, de közel sem annyi, mintha ügyféllel dolgoznék aktívan. Erre a niche termékre úgy bukkantam, hogy össze szerettem volna kötni az online fizetést az automatizált számlázással. Akkoriban még nem volt olyan WordPress plugin, ami nekem ezt lehetővé tette volna. Sem a számlázást, sem az OTP SimplePay fizetést. A párom, Jamie Murphy, lefejleszette, először csak nekem (milyen romantikus) a SimplePay plugint és egy külsős fejlesztő pedig a Számlázz.hu plugint. Kezdetben azért, hogy visszahozza az árát, elkezdtem árulni a Számlázz.hu bővítményt online. Azóta többszörösen megtérült és növeli a félpasszív bevételeimet. 

Kisebb rendelkezésre álló összegnél érdemes lehet lefejlesztetni akár egy applikációt is. Hozzávetőleg 1 millió alatt ki lehet hozni egy egyszerű MVP terméket és ha sikerül eltalálni a közönség igényeit, akkor ebből is lehet egy hosszabb távon kifizetődő befektetés. Mennyivel izgalmasabb, mintha csak alszik a bankban a pénzed, igaz?

Olimpiai aranyérem és zenei jogdíj is passzív bevétel

Olimpiai bajnokként 35 éves korodtól életjáradékra vagy jogosult, hacsak nem követsz el bűncselekményt vagy szabálysértést. 2011 óta pedig személyi jövedelem adót sem kell utána fizetni. Egy olimpiai aranyért a 2011-es Központi Statisztikai hivatal adata alapján, havonta 213 ezer forint jár. Minden további arannyal 20%-al növekszik ez az összeg. 

Miért passzív? Kezdeti befektetést után havonta hozza a pénzt. Az olimpiai érem passzív bevételnek számít definíció szerint még akkor is, ha ez a kezdeti befektetés hosszú évek kemény munkáját jelenti. 

Passzív bevételnek számítanak a különböző jogdíjak, amiket a zeneszerzők kapnak a rádiós megjelenés után vagy ha koncerten játszák a műveiket. Azonban akkor fogják játszani a darabjaikat, ha ismertek és tesznek azért, hogy őket válasszák. Ez átteheti az aktív bevételi forrás kategóriába a jogdíjat, mint bevételi forrást.

Sokmindenből lehet passzív vagy félpasszív bevételi forrást fakasztani. Vállalkozóként érdemes törekedni az automatizálásra és kiszervezésre. Kezdeted ott, hogy közelebbről megnézed az ismétlődő folyamatokat. Csinálhatná helyetted egy szoftver? Vagy valaki más? 

Alkoss, értékesíts, automatizálj és skálázz. 

Marschalek Ágnes

Marschalek Ágnes

Marketing tanácsadóként segítem az ügyfeleim online stratégiáját, nemzetközi piacra lépését és skálázását. Alkotóként szerethető hiánytermékeket fejlesztek és értékesítek. Többek között építettem már +8000 létszámmal rendelkező profit és közösségorientált kiránduló csoportot és számlázást automatizáló szoftveres terméket is WordPress felhasználóknak.

Tartalomjegyzék

Szociális linkek

Iratkozz fel, ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, ha megoszthatom veled, hogy milyen hasznos eszközöket találtam az interneten és ha érdekelnek privát információk és őszinte történetek a vállalkozásomról.

PRIVÁT TARTALMAK CSAK EMAILBEN.

Iratkozz fel, ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, ha megoszthatom veled, hogy milyen hasznos eszközöket találtam az interneten és ha érdekelnek privát információk és őszinte történetek a vállalkozásomról.

PRIVÁT TARTALMAK CSAK EMAILBEN.

Passzív jövedelem

Passzív jövedelem

Passzív jövedelem forrásokat építeni egy olyan korszakban ahol bizonytalan, hogy lesz-e nyugdíj és a koronavírus következtében megroppant gazdaság ki tudja, hogy el fog-e tudni tartani, kiemelten fontos. A cikk célja, hogy az utópikus fogalmat, a passzív jövedelem mítoszát, egyszerűen, gyakorlatias megközelítéssel bontsa le.

Tovább olvasom!
mentruációs ciklus

A menstruációs ciklus ereje

A legtöbb nőnek negatív, női léttel együtt járó átkot jelent a havi baj, azaz a menstruáció. Hölgyeim, ideje, hogy újraértelmezzük a menstruáció jelentését és elkezdjük megérteni, értékelni és kihasználni a rengeteg előnyét.

Tovább olvasom!