Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Kezdő szabadúszós hibák

Mondani szokás, hogy az nem hibázik, aki nem csinál semmit. Ez különösen igaz, ha vállalkozásba vagy új szakmába kezdesz, esetleg szabadúszó leszel. Kezdő szabadúszóként ezeket a hibákat követtem el leggyakrabban és volt a legnehezebb változtatni rajtuk.

Pro bono

Pro bono fenszin hangzik, hacsak nem azokról a melókról beszélünk, amit, mint kezdő szabadúszó bevállalunk, hogy fel tudjunk mutatni referenciákat. Ezzel nincs is semmi probléma. A baj ott kezdődik, ha az adott referencia végül kevesebbet ér, mint amennyi időt és energiát elvesz.

Ügyfél minőség

Tedd fel magadnak a kérdéset. Miért lettél vállalkozó? Hát nem azért, hogy olyan emberekkel dolgozz együtt és olyan projekteken, amit szeretnél? Ha azt veszed észre egy idő után, hogy szenvedés végigmenni egy napon, bizonyos embereknél szinte félsz megnyitni egy emailt, a válaszemailt pedig többször átírod, hogy ne okozzon több problémát, ha folyamatosan szakemberként megkérdőjelezve érzed magadat és összeszorul a gyomrod, ha a projektre gondolsz, gondolkozz el, hogy jó úton jársz-e. Sokan ott rontják el, hogy az üzleti találkozón csak magukat próbálják eladni ahelyett, hogy a másik felet mérnék fel jobban. Egyenrangúként menj tárgyalni. Ez egy üzleti csere. Pénzt kapsz a szolgáltatásod értékében. Miért is kéne alárendelve érezned magadat?

Tudj nemet mondani

Profi vállalkozóként az a célunk, hogy az ügyfél elégedett legyen a munkánkkal és visszajöjjön még több projektre. Ezt viszont ne úgy próbáljátok elérni, hogy bevállaltok sok, a szerződésen felüli tételeket, hogy boldog maradjon az ügyfél. Ha mindenre igent mondotok, a boldogság megmarad (az ügyfél oldalról), de a munkád iránti tisztelet és megbecsülés időközben elveszik.

Kiégés

Túl sok projekt, túl sok ügyfél, túl sok bevállalt szivesség, kevés pihenés, kevés aktív időtöltés a barátokkal, kevés Te idő. A kiégés órája egyre közeleg. Több mint 4 éve vagyok vállakozó és eddig kétszer sikerült kiégnem. Hogy mik a jelei? Elveszted a kreativitásodat, a fókuszodat, nem tudsz produktívan haladni, nem vagy motivált és rossz a közérzeted. Először ott tűnhet fel, hogy gyengének érzed magad, állandóan álmosnak és a kollégák, barátok könnyen fel tudnak bosszantani és csak azon rágódsz, hogy mennyire le vagy maradva a munkáddal. Na itt tedd le a laptopot, tollat, lantot. Állj meg egy pillanatra és gondold végig, hogy valóban megéri-e teljesen kimeríteni a szervezetedet. Mária Terézia már 1767-ben rájött, hogy „Etetni kell a juhot, ha nyírni, fejni akarjuk!”. Hagyjunk magunknak időt a feltöltődésre, mivel hidd el, több idő visszanyerni az energiádat, mint megtartani egy egészséges szinten.

Piszkos pénzügyek

Több napja, hete lejárt a fizetési határidő és még nem fizetett az ügyfél? Tegye fel a kezét, akivel ez még nem fordult elő. Ebben az esetben sokan csak várnak, várnak, várnak amíg remélhetőleg be fog érkezni a pénz. Vagy nem. Ez a probléma megelőzhető, ha egyrészt előre elkéritek a teljes összeget, de legalább a felét, illetve késedelmes fizetés esetén először emailben majd telefonon értesítitek az ügyfelet. Ha az a kifogás, hogy a “pénzügyis kolléga nyaral”, ne habozzatok megkérdezni, hogy pontosan mikorra várható, hogy ismét az irodában lesz 🙂 (elvégre senki sem nyaral 1-2 hétnél tovább).

 

Marschalek Ágnes

Marschalek Ágnes

Marketing tanácsadóként segítem az ügyfeleim online stratégiáját, nemzetközi piacra lépését és skálázását. Alkotóként szerethető hiánytermékeket fejlesztek és értékesítek. Többek között építettem már +8000 létszámmal rendelkező profit és közösségorientált kiránduló csoportot és számlázást automatizáló szoftveres terméket is WordPress felhasználóknak.

Tartalomjegyzék

Szociális linkek

Iratkozz fel, ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, ha megoszthatom veled, hogy milyen hasznos eszközöket találtam az interneten és ha érdekelnek privát információk és őszinte történetek a vállalkozásomról.

PRIVÁT TARTALMAK CSAK EMAILBEN.

Iratkozz fel, ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, ha megoszthatom veled, hogy milyen hasznos eszközöket találtam az interneten és ha érdekelnek privát információk és őszinte történetek a vállalkozásomról.

PRIVÁT TARTALMAK CSAK EMAILBEN.

Passzív jövedelem

Passzív jövedelem

Passzív jövedelem forrásokat építeni egy olyan korszakban ahol bizonytalan, hogy lesz-e nyugdíj és a koronavírus következtében megroppant gazdaság ki tudja, hogy el fog-e tudni tartani, kiemelten fontos. A cikk célja, hogy az utópikus fogalmat, a passzív jövedelem mítoszát, egyszerűen, gyakorlatias megközelítéssel bontsa le.

Tovább olvasom!
mentruációs ciklus

A menstruációs ciklus ereje

A legtöbb nőnek negatív, női léttel együtt járó átkot jelent a havi baj, azaz a menstruáció. Hölgyeim, ideje, hogy újraértelmezzük a menstruáció jelentését és elkezdjük megérteni, értékelni és kihasználni a rengeteg előnyét.

Tovább olvasom!