Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Hogyan indulj el online marketingesként – Ingyenesen elérhető anyagok

Azt hiszem, hogy manapság az egyik legjobban menő szakma az online marketinges (a fejlesztő mellett). Ahhoz képest, hogy 5 évvel ezelőtt, ha azt mondtad, hogy Facebook-kal foglalkozol, sokak fejében az a kép született meg, hogy Facebookon játszol egész nap, mostmár elismert szakmaként tartja számon a társadalom.

Mielőtt feliratkozol a drága tréningekre, összeszedtem nektek egy listát ingyenes vagy nagyon olcsó oktató anyagkról, amiket ha végigcsinálsz, elég jó alaptudásra tehetsz szert.

Social media

Facebook és Instagram

Facebook Blueprint: https://www.facebook.com/blueprint

A Facebook egy nagyon széleskörű oktaktóvideó-sorozatot készített nektek, jövőbeli hirdetőknek, hogy hatékonyan tudjatok dolgozni. Mindenféle szenáriót bemutat, a webshopos hirdetésektől kezdve a hatékony app letöltők generálásáig.

Ha pedig a hirdetés méretekről szeretnél lementeni puskának egy oldalt, akkor a figyelmedbe ajánlom a webonic.hu-ra írt cikkemet.

Weboldal

WordPress

Tudom, tudom nem fejlesztők szeretnétek lenni, viszont jellemzően a marketinges a cég mindenese. Érdemes alap szinten megtanulni a weboldal szerkesztését.

A creativebloq összegyűjtött egy listát a telepítéstől a használatig megbízható tutorialokról: https://www.creativebloq.com/web-design/wordpress-tutorials-designers-1012990

TIPP: gyakran a tárhelyszolgáltatód a szolgáltatás részeként telepíti a WordPress-t.

Amikor témát választotok a Wordepress oldalatokhoz, nézzétek meg a téma hivatalos odalán, hogy milyen tutorial videókat tesznek közzé. Minden témát másképpen kell használni, máshol vannak a beállítások.

A WordPress egyik óriási előnye, hogy szinte minden funkcióra van ingyenesen elérhető plugin, amivel súlyos fejlesztési költségeket spórolhatsz meg. Kattints ide a listához.

SEO

Ha már van saját weboldalad, akkor milyen jó lenne, ha nem csak te és anyukád látogata az oldalra, hanem a célközönséged is. Ez a művészeti ág a SEO.

A hazai szereplők között Papp Gábort emelném ki. Érdemes követni at thepitch.hu blogukat, ahol mindig aktuális tartalmakkal kényeztetik a magyar szakmai és válallkozói közösséget.

Sokat tanulhattok a moz-tól is, akik egyértelműen szakmai vezetők a nemzetközi SEO területén: https://moz.com/blog

Nemcsak érdekes tartalmakkal teszik szebbé és produktívabbá az online marketinges mindennapjait, hanem az ingyenes eszközeikkel láncolnak végleg magukhoz.

Yoast SEO plugin: természetesen ez a plugin szerepel a kedvenceim listáján is, de fontosnak tartottam itt is megemlíteni, mivel nagyon sokat segít abban, hogy megtaláld a problémákat SEO szempontból. Kilistázza a javítandókat és addig nem vált zöldre a kis jelzés, ameddig nem SEObarát az adott oldalad vagy blogposztod.

Yoast SEO ingyenes seo plugin
Yoast SEO ingyenes seo plugin

A SEO tervezés egyik legfontosabb lépése a kulcsszókutatás. Leggyakrabban a Google Keyword eszközét és a keywords.io-t szoktam használni, megfűszerezve a Google Trend eszközzel.

A rövid SEO intróm végén a tervezés fontosságát emelném még ki. Amikor a tartalom stratégián dolgozom, akkor minden esetben az első lépés, hogy rendszerezem a gondolataimat. Készítettem nektek egy blog tartalom tervező sablont, ami segíthet tartalomstratégia elindulásához.

Mérés

Google Analytics

https://analytics.google.com/analytics/academy/

Ingyenes kurzusok kezdőknek és haladóknak egyaránt. A megszerzett tudásodat pedig tanusítvánnyal jutalmazzák. Nagyon sok fizetős kurzus is elérhető a Google Analyticsel kapcsolatban azonban azt kell mondanom, hogy a Google ingyenes oktatóanyaga messze magasan jobb.

Mixpanel

Ha a weboldal látogatói méréséről beszélünk, akkor általában a Google Analytics jut mindenkinek az eszébe. Azonban mindenképpen érdemes megnézni, hogy milyen adatokat lehet kinyerni a Mixpanelből.

Alapvető különbségek:

  • jobban lehet elemezni a user viselkedését
  • fantasztikus funnelek
  • user id-t menti le és nem a cookie-kal dolgozik (ami 30 napig tárol adatot)

A mixpanel még nem adott közzé olyan igényes oktatóanyagokat, mint a Google Analytics, viszont könnyen követhetőek az írott anyagai, amiknek a segítségével könnyen megírhatod az adat brief-et a fejlesztőnek.

Mixpanel anyagok:

Ha pedig mégsem találsz választ a kérdésedre, ne habozz és írj a support csapatuknak! Ők érdemben is fognak válaszolni (nem úgy mint a Facebook csapata).

UTM

Urchin Tracking Module.

Hatékonyan tudod mérni a kampányaid eredményességét vagy a tartalmaid minőségét. Az utm linkek lényegében egy egyéni kóddal elátott linkek, amiket a Google Analyticsen (Aquisicion –› Campaigns) és Mixpanelen is tudsz követni.

Kétféleképpen tudsz ilyen szuper linkeket létrehozni:

  1. Google UTM builder: https://ga-dev-tools.appspot.com/campaign-url-builder/
  2. Excel: létrehoztam egy excel file-t kattints ide és másold ki a kódot.

Az Excel módszert akkor javasolom, ha következetesen szeretnéd követni a kódjaidat. Így egyben fogod látni, hogy melyik kampányhoz mit használtál. Ha ma elkészítesz egy linket, lehet hogy jövő héten emlékezni fogsz rá, de az is valószínű, hogy 1-2 hónap múlva már nem.

Milyen esetekben használjam?

  • Blogposztokat írsz, amit megosztasz különböző social networkön és meg szeretnéd nézni, hogy pl facebookról hány látogató érkezik és mennyi időt töltenek az olvasással a LinkedIn-ről jövő traffikhoz képest.
  • Webshopod van és a blogoddal szeretnéd növelni az organikusan érkező látogatók számát. A cikken belül pedig finomad elhelyezed valamelyik termékedet. Milyen jó is lenne, ha tudnád, mérni, hogy az elhelyezett linkre hányan kattintanak és vajon születik-e belőle konverzió.
  • Minden kampányodhoz.

FONTOS: az utm kódokkal azt nem tudod követni, ha valaki a linkre kattint, majd átmegy egy másik weboldalra és a következő látogatása során vásárol csak. Ebben az esetben a koverziót az organikus traffiknak tulajdoníthatja az Analytics.

Hirdetés

Adwords

A Google Academy-nek köszönhetően az adwords alapokat is ingyen elsajátíthatod. A modulok végén pedig lehetőséged van tesztelni a tudásodat. Milyen jól mutatna a LinkedIn-eden, igaz? 🙂

A legtöbbet azonban a “való életben” fogsz tanulni. Minden üzlet más, minden cégnek már stratégia kell. A legfontosabb, hogy folyamatosan mérd az eredményeket és tanulj belőlük, hogy a következő kampánynál már egy optimalizált és költséghatékony kampány születhessen.

A Google tutorialja mellett az Udemy-n is vadászhatunk érdekes anyagokat. Legutóbb ezt a tutoriált csináltam végig, nekem kifejezetten hasznos volt. Ha az Udemy-n szeretnél tanulni, olyan kurzusokat vásárolj csak meg, ahol az értékelések egybehangzóan pozitívak és a feltett kérdésekre is gyakran érkezik válasz az oktatótól.

Facebook/Instagram Hirdetések

A Facebook blueprint turorialhoz a linket megtalálhatod a cikk elején 🙂

LinkedIn hirdetések

A LinkedIn hirdetőfelületét könnyen lehet kezelni. A méréssel kapcsolatban annyit megjegyeznék, hogy mindenképpen használj utm kódokat, mivel a saját pixelük nem mindig ad korrekt eredményt.

A LinkedIn-nek is van ingyenesen elérhető oktatóanyaga, ahol az alaplépéseket elmagyarázzák. A LinkedIn-en hirdetni drágább, mint más felületen, viszont általában a lead-ek minősége is magasabb b2b cégek esetén.

Pinterest, Twitter és a többi

A Pinteresthez nem találtam oktatóanyagot, viszont ha már használtál hirdetési eszközöket, akkor nem fog gondot okozi. Egyenlőre csak az Egyesült Államokból, Kanadából és Angliából lehet hirdetéseket indítani.

A Twitter alapokat a twitter business oldán tudod elérni. Magyarországon sem a Pinterest hirdetések, sem pedig a Twitter hirdetések használatára nem láttam még eredményes példát. A hazai közönséget olcsóbban és hatékonyabban el lehet érni más networkön keresztül.

Meetup

Budapest tele van jobbnál jobb meetupokkal, a marketinges meetupokon át, a teches találkozókig, mindenféle témában. Ha még nem próbáltad ki, mindenképpen látogass el egy-egy rendezvényre.

Ezen a linken elérheted a legjobb budapesti marketinges meetupok listáját.

A találkozókra mindenképpen vigyél névjegykártyát, kelleni fog 🙂

Ha szerinted kihagytam esetleg valamilyen szuper tutorial-t vagy eszközt az online marketing starter kit-ből, írd meg kommentben vagy küldj üzenetet! 🙂

Marketing tippek, üzleti tanácsok, inspiráló gondolatok.

SE TÖBB, SE KEVESEBB.

Hoi An Vietnám digitális nomád

Vietnámi kalandok Hoi An városában

Hoi An, a digitális nomád kalandozásunk harmadik állomása , Koh Lanta és Phuket után. Utolsó pillanatban döntöttünk úgy, hogy Bali helyett Vietnámot szeretnénk először felfedezni. Hoi