Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Az ügyfélválasztás 5 parancsolata

Szabadúszó, Az ügyfélválasztás 5 parancsolata

A tökéletes ügyfél nem létezik. Azonban megtalálni azt az ügyfelet, aki számodra a legközelebb áll az ideális állapothoz, nagyonis lehetséges. Érdemes odafigyelni az ügyfél választásnál a következőekre:

1. Freelanslave

Saját lábra állsz, jövögetnek az első kisebb projektek, kezded látni benne az igazi potenciált, de még nem jött el az a bizonyos áttörés. Ilyenkor könnyebb beleesni abba a hibába, hogy bevállalsz ingyen szerződésen kívüli feladatokat is, hiszen meg akarod tartani az ügyfelet. A kevés nyert pénzzel viszont elveszik időközben a munkád  iránti tisztelet és megbecsülés. Nem beszélve arról, hogy a sok bevállalt szívesség miatt nem jut idő arra, hogy képezd önmagadat és új ügyfelet szerezz.

2. Ösztön

Vannak helyzetek, amikből az ember ösztönösen menekülni akar. Ez a belső hang figyelmezhet minket arra, hogy elkerüljük az egyébként problémás, azaz idő- és energiavámpír helyzeteket. Ha hallgatsz erre a belső hangra, akkor magadnak és a másik félnek is rengeteg időt spórolhatsz meg.

3. Kommunikáció

A legtöbb kapcsolat az kommunikáción csúszik el, éppen ezért nagyon fontos, hogy hogyan halad a beszélgetés az első alkalommal. Végig az ügyfél beszél és nem is hagyja, hogy bármivel kapcsolatban esetleg kijavítsd? Menekülj! Úgy érzed, hogy minden második mondatodat megkérdőjelezik már az első találkozásnál? Ismét red flag! Harmonikus, építő beszélgetés történt és mindketten úgy érzitek, hogy már az első, közösen eltöltött óra hasznos volt? It’s a match! Kattintsd a ‘send a message’ gombra!

4. Mennyi az annyi

Alkudozás. Mindenki másképp csinálja. Valaki kertelés nélkül azzal kezdi, hogy a feléből mennyit alkudhat, van olyan vállalkozó, aki pedig kérdés nélkül rábólint az árra. Kedves szakemberek, szabadúszók: Egyik szenárióval sincs probléma, amennyiben tudod, hogy Te mennyit érsz és nem vállalsz be semmit a Te árad alatt. Hogy miért ne? Mert lehet, hogy van olyan cég aki kifizetné neked az áhított summát, viszont a kevés pénzt hozó ügyfél már lefedte a kapacitásodat. A következménye pedig az lesz, hogy nem fogsz szívesen dolgozni a projekten, nem teszed bele azt a plusz, így a kezed közül kiadott munka sem lesz a Te színvonaladon. A tárgyalás előtt tudd, hogy mi az a minimum, amit meg szeretnél kapni a munkádért. Ebből az árból pedig ne engedj!

5. Kiadott munka

Az igényesség a kulcsa a hosszútávú, virágzó üzleti kapcsolatnak. Egyre nagyobb divat a munka kiadása, azaz outsource-olás, amivel teljesen azonosulni tudok. Hiszem, hogy a zsenialitásodra kell fókuszálnod és minden más kiadható. Vigyázz viszont arra, hogy kiket bízol meg a munkára! Ha valamiért a projekt elcsúszik, akkor nem foghatod senki másra. Helyesbítek. Foghatod másra, de az ügyfél több munkával nem fog megbízni.

+1 Master of none

Sok olyan ügynökség van, akik azt hirdetik, hogy ők profik programozásban, designban, a marketing mindenféle ágában és náluk van az örökélet kulcsa is. Na itt szokott bekapcsolni a bullshit detektorom (tisztelet a kivételnek). Ne válallj be mindent, csak azért mert tudod, hogy mit jelent, de nem vagy benne profi. Nehéz elhinni, hogy igazán jó vagy valamiben, ha minden témakörre azt mondod egy udemy kurzus után, hogy te vagy a legmegfelelőbb ember a feladatra. Egy igazi szakértő tudja, hogy nem lehet mindent lefedni magas szinten, és az esetek többségében pontosan tudja, hogy a projekthez milyen más szakértők segítségére van szükség.

Ti milyen szempont alapján választotok ügyfeleket? Írjátok meg kommentben!

Marschalek Ágnes

Marschalek Ágnes

Marketing tanácsadóként segítem az ügyfeleim online stratégiáját, nemzetközi piacra lépését és skálázását. Alkotóként szerethető hiánytermékeket fejlesztek és értékesítek. Többek között építettem már +8000 létszámmal rendelkező profit és közösségorientált kiránduló csoportot és számlázást automatizáló szoftveres terméket is WordPress felhasználóknak.

Tartalomjegyzék

Szociális linkek

Iratkozz fel, ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, ha megoszthatom veled, hogy milyen hasznos eszközöket találtam az interneten és ha érdekelnek privát információk és őszinte történetek a vállalkozásomról.

PRIVÁT TARTALMAK CSAK EMAILBEN.

Iratkozz fel, ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, ha megoszthatom veled, hogy milyen hasznos eszközöket találtam az interneten és ha érdekelnek privát információk és őszinte történetek a vállalkozásomról.

PRIVÁT TARTALMAK CSAK EMAILBEN.

Passzív jövedelem

Passzív jövedelem

Passzív jövedelem forrásokat építeni egy olyan korszakban ahol bizonytalan, hogy lesz-e nyugdíj és a koronavírus következtében megroppant gazdaság ki tudja, hogy el fog-e tudni tartani, kiemelten fontos. A cikk célja, hogy az utópikus fogalmat, a passzív jövedelem mítoszát, egyszerűen, gyakorlatias megközelítéssel bontsa le.

Tovább olvasom!
mentruációs ciklus

A menstruációs ciklus ereje

A legtöbb nőnek negatív, női léttel együtt járó átkot jelent a havi baj, azaz a menstruáció. Hölgyeim, ideje, hogy újraértelmezzük a menstruáció jelentését és elkezdjük megérteni, értékelni és kihasználni a rengeteg előnyét.

Tovább olvasom!