Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Affiliate marketing, mint passzív jövedelemforrás?

2020 januárjában még csak nem is sejtettük, hogy az első negyedév végére mennyire megváltozik az életünk. Sokan vannak, akiket a járványhelyzet újratervezésre kényszerít, vagy csak pusztán most van idejük arra, hogy új projektek, jövedelemforrások után nézzenek. Az online marketing világában mozgóknak hozunk most egy tippet: jutalékos alapon működő affiliate marketing.

Vendégposztunkból kiderül, miért érdemes belefogni az affiliate-be, melyek az első lépések, és hogy tudjuk valóban hatékony, passzív jövedelemforrássá alakítani affiliate projektünket. Jó olvasást!

Mi az affiliate marketing?

Az affiliate marketing jutalékos rendszerrel működő, ajánláson alapuló marketingeszköz. A képlet egyszerű és régről ismert: annak, akinek az ajánlására valaki vásárol a kereskedőtől, jutalom üti a markát. Tehát az, aki konverziót közvetít a webshop tulajdonosának, a bevételből jutalékot kap. Az affiliate marketingben a tartalomgyártók (bloggerek, weboldalak tulajdonosai) konverziókat közvetítenek az ügyfeleknek (főként webáruházak). A konverzió leggyakrabban termékeladást jelent, de leadek gyűjtése, űrlapkitöltés, regisztráció is lehet.

Az affiliate-ben a hirdető a valós eladás után fizet jutalékot, nem az átkattintásért vagy banner megjelenítéséért. Vagyis ha a potenciális vásárló az affiliate linkre kattintva eljut a webshopba, még nem jelent jutalékot a partner számára, valóban vásárolnia is kell. Tapasztalataink szerint azonban, ha a vásárlót már a saját affiliate projekteddel az adott áruházba terelted, kellően elköteleződik addigra, és jó eséllyel megvalósul a vásárlás.

Miért jönnének pont az én oldalamra a potenciális vásárlók?

Azért, mert olyan plusz tartalmat adsz nekik, amelyet más oldalon nem kapnak meg. Vásárlás előtt az emberek szeretnek inspirálódni, ajánlókat végigolvasni, hogy biztosak lehessenek abban, hogy a piacon elérhető termékek közül a számukra legmegfelelőbbet választották ki.

Az affiliate erőssége a hozzáadott érték. Az embereknek nincs idejük arra, hogy végigböngésszék az interneten található összes ajánlót, véleményt, ezért örömmel veszik például, ha egy átfogó cikkben ezeket valaki összefoglalja nekik. Fontos, hogy hiteles légy, csak saját tapasztalatból és megbízható forrásokból dolgozz, hogy az olvasók valóban megbízhassanak a tanácsaidban, (és következő vásárlásukat is affiliate linkeden keresztül intézzék).

De nem kell feltétlenül a mélyreható terméktesztekre gondolni, a vásárlók sokszor vágynak csak egy kis inspirációra: hogyan dekorálják ki a lakásukat, milyen sporteszközt válasszanak otthonra, ha el akarnak kezdeni mozogni, vagy épp mi az a hasznos eszköz, amely eddig eszükbe sem jutott, hogy hiányzik a konyhájukból. Józan paraszti ésszel gondolkodva, egy kis kreativitással és némi kulcsszókutatással egybekötve nagyon könnyen ki lehet találni olyan témákat, amelyekről szeretnének bővebben olvasni az emberek, ám nem találni róla átfogó cikket.

A legszerencsésebb kombináció pedig az, ha olyan témát választunk ki, amely a szívügyünk és az embereket is foglalkoztatja. A munkánk mellett szeretünk barkácsolni, és mindent tudunk a különféle csiszolókról, fúrókról? Pont itt az idő blogot indítani róla!

Ez ilyen egyszerű? Már kezdem is!

Ha az imént ez a gondolat született meg benned, nagyon örülünk neki. 🙂

Az affiliate marketing passzív jövedelemforrásként van számon tartva, azonban ez nem azt jelenti, hogy semmit sem kell tenned, és az öledbe hull az eredmény. Projektjeinket állandóan gondozni kell, hogy folyamatosan nőjön az organikus elérésünk. Ahhoz, hogy olvasóközönségünket építsük/megtartsuk/bővítsük, és a cikk elolvasását vásárlás kövesse, aktuálisnak kell lennünk, és valóban olyan témákat kell feldolgoznunk, amelyek érdeklik a célközönségünket.

Szerencsére ma már minimális IT tudással is fel tud bárki állítani egy blogot vagy terméktesztekkel foglalkozó magazint. Segítségként összeállítottuk egy checklistet, amelyen ha végigmész és becsületesen elvégzed a feladatokat, a végére jó eséllyel lesz egy jól működő affiliate projekted.

  • Válassz egy hozzád közel álló témát!
  • Mérlegeld IT tudásodat, és válaszd ki, hogy milyen projektet szeretnél felállítani (pl. blogot, online magazint, katalógust), és hogy azt milyen CMS-ben szeretnéd felállítani. Mi az ingyenes WordPress-t javasoljuk.
  • Találj ki egy domainnevet, vagy szerezz meg egy felszabaduló, lejárt domainnevet, amely már rendelkezik organikus forgalommal. Így már az elején meg tudod könnyíteni kicsit a dolgodat.
  • Foglalj webtárhelyet.
  • Végezz kulcsszókutatást az adott témára.
  • Képezd magad keresőoptimalizálás (SEO) terén.

Ha pedig netán már van egy blogod, weboldalad, amit eddig csak saját magad szórakoztatására építgettél, itt az idő, hogy némi bevételt termeljen neked. 🙂

Hogy kerülök kapcsolatba a márkákkal, akik jutalékot fizetnek nekem azért, hogy új vásárlót hoztam nekik?

Kezdő affiliate tartalomgyártóként a legjobb megoldás az, ha csatlakozol egy affiliate hálózathoz. Magyarországon több hálózat is jelen van, érdemes a helyi programokra fókuszálni, sok esetben megbízhatóbbak, és a kampányaikat is helyi szinten indítják, így sokkal nagyobb az esélye annak, hogy hosszútávon elérhetők lesznek, ami az affiliate-ben egy fontos szempont. A hálózat tagjaként arra kell ügyelned mindössze, hogy mindig a megfelelő követőkódokkal lásd el az affiliate linkjeidet, és ha összegyűlt a jutalékod, kérvényezd a kifizetést, és állítsd ki a számlát.

A hálózaton belül különféle kampányokat érhetsz el, így az elején könnyen tudsz kísérletezni akár azzal is, hogy melyik téma áll hozzád közelebb, anélkül, hogy külön-külön kellene csatlakoznod webáruházak saját affiliate partnerprogramjaiba. Hogy milyen kampányok érhetők el, és milyen mértékű a jutalék az egyes szegmensekben, például itt tudod megnézni.

Pár külföldi projekt inspirációként a végére

Magyarországon az affiliate még nem annyira elterjedt marketingeszköz, mint külföldön. Éppen ezért is lehet érdemes most belefogni, hisz a piac nincs túltelítődve, könnyen sikerre viheted a projektedet. Hogy megerősítsünk abban, hogy az affiliate oldalak valóban hasznosak és hatékonyak tudnak lenni, hoztunk pár példát a világból inspirációként:

Ha eldöntötted, hogy belefogsz, de még vannak benned megválaszolatlan kérdések, keress minket bátran.

Juhász Szabó Csilla

Juhász Szabó Csilla

Tartalomjegyzék

Szociális linkek

Iratkozz fel, ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, ha megoszthatom veled, hogy milyen hasznos eszközöket találtam az interneten és ha érdekelnek privát információk és őszinte történetek a vállalkozásomról.

PRIVÁT TARTALMAK CSAK EMAILBEN.

Iratkozz fel, ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, ha megoszthatom veled, hogy milyen hasznos eszközöket találtam az interneten és ha érdekelnek privát információk és őszinte történetek a vállalkozásomról.

PRIVÁT TARTALMAK CSAK EMAILBEN.

Passzív jövedelem

Passzív jövedelem

Passzív jövedelem forrásokat építeni egy olyan korszakban ahol bizonytalan, hogy lesz-e nyugdíj és a koronavírus következtében megroppant gazdaság ki tudja, hogy el fog-e tudni tartani, kiemelten fontos. A cikk célja, hogy az utópikus fogalmat, a passzív jövedelem mítoszát, egyszerűen, gyakorlatias megközelítéssel bontsa le.

Tovább olvasom!
mentruációs ciklus

A menstruációs ciklus ereje

A legtöbb nőnek negatív, női léttel együtt járó átkot jelent a havi baj, azaz a menstruáció. Hölgyeim, ideje, hogy újraértelmezzük a menstruáció jelentését és elkezdjük megérteni, értékelni és kihasználni a rengeteg előnyét.

Tovább olvasom!