Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Reggeli rutin

Pihe-puha ágy, meleg takaró, millió ok, hogy miért ne aludjunk egy ici-picit tovább. Mit is számít az a plusz fél óra? Majd akkor kihagyjuk a reggelit, majd akkor csak gyorsan fürdünk, hajmosás nélkül, majd kapkodva felöltözve így is időben nekiállhatunk a munkának.

Na de ebbe a sürgetett menetrendbe, hogy férsz bele Te?

Elárulom, hogy a reggeli plusz fél óra alvástól nem leszel kevésbé fáradt, sőt, frusztráltabb leszel, mert egy perced nem volt megállni, nyugodtan felébredni, végiggonolni a napodat, mielőtt elkezdődött a napi hajtás. Nem gépek, hanem emberek vagyunk, nekünk igenis kell önmagunkról gondoskodni! A februári Hétköznapi Boldogság kihívásunk pedig segít abban, hogy szebben induljon a reggeled, így hasznosabban telhessen az egész napod is!

Íme néhány ötlet, hogy mit tehetsz a kétlábas reggelekért.

3 x 20 perc

Ezt a módszert Womenspiration reggelin tanásolta az egyik résztvevő. A lényege egyszerű. Kiválasztasz tevékenységet, ami Téged feltölt és 20-20-20 percig csinálod. Például:

 • edzés, meditáció, reggeli
 • meditáció, reggeli, olvasás
 • zenehallgatás, reggeli, olvasás
 • kádas fürdés, reggeli, olvasás
 • beszélgetés egy baráttal vagy pároddal, meditáció, podcast hallgatás

Lehet, hogy egy óra a reggelből soknak tűnik, viszont nem a reggeli alvás számít igazán, hanem az éjfél előtti. Éjfél után pedig több, mint valószínű, hogy semmi igazán pihentető, relaxáló, hasznos dolog nem fog történni. Feküdj le korábban és nyerj egy plusz órát reggel!

Reggeli napló

Nem vesz el több időt, mint 10-15 perc a reggeledből, de nagyon sokat adhat. Amikor egyszerre küzdöttem a vizsgáimmal, írtam a szakdolgozatomat és mellette a magas, megszokott szinten kellett teljesítenem a munkámban, néha nehéz volt olyan kérdéseken gondolkoznom, mint például, hogy miért vagyok hálás, észrevennem az apróbb sikereket, és látni, hogy jó úton haladok-e. A reggeli naplóm feltette helyettem ezeket a fontos kérdéseket és kényszerített arra, hogy minden nap legyen legalább 15 perc a napomból, amikor csak pozitívan és konstruktívan gondolkozom.

Sportolj

“Azért sportolok, mert nincs időm rá” – szerepelhetne motivációként minden vállalkozó, karrierista naplójában emélkeztetőként. Nagyon megterhelő volt számomra a november és január vége közé eső időszak, és állítom, hogy nem vészeltem volna át kiégés nélkül, ha nem lett volna ott nekem a sport (és a sok esti sushi hmmm, köszi Sushi Master!). Nyilván este is lehet sportolni (bár szakemberek nem javasolják, mivel az hatással lehet az alvásunkra), magamon viszont azt vettem észre, hogy egyrészt, ha reggel nem sportolok, akkor később sem fogok, másrészt, azokon a reggeleken, amikor futni megyek vagy jógázom az agyam is gyorsabban működik. Toogl-el mérem, hogy mivel mennyi időt töltök, úgyhogy számokban egyértelműen látom, hogy mennyivel vagyok produktívabb. Hozzáteszem, hogy esténként általában ha el is megyek valahova, akkor 11-ig hazaérek és éjfélig el is alszom. Ugye nem kell elmagyaráznom, hogy mennyire nehéz másnaposan bármit is csinálni… 🙂

Motivációnak kitűztem magamnak egy időpontot, március 3-át, amikor le kell futnom a fél maratont, azért, hogy ne lehessen kifogásom a futás abbahagyására, hiszen önmagammal szúrnék ki, ha edzetlenül kéne futnom 21 kilómétert. A futás mérésére Polar sportórát használok, ahol személyre szabott programot lehet követni, futás közben rezeg, ha túl gyors vagy lassú a szívverésed, ezzel szabályozva a tempót, illetve kialakít Neked egy futás naptárat is. Ha nem vagy olyan lusta önmagadtól, mint én, akkor természetesen nincs szükséged semmilyen kütyüre, csak a vas akaratodra!

Reggeli praktikák

Emlékszel még, amikor általános iskolás korodban, addig nem feküdhettél le aludni, ameddig be nem pakoltad a táskádat másnapra? (Legalábbis nálunk így volt: KÖSZI ANYA!) Megtanított arra, hogy egy kis előszervezéssel mennyi értékes időt nyerhetünk reggel. Felnőttként hálistennek már nem tartok attól, hogy otthon hagytam az olvasás tankönyvet, de rendkívül tud bosszantani, ha elmegy mellettem a reggel a sok fölösleges teendő miatt.

Mit tehetsz előző nap a másnapodért?

 • Az edzős táskád mindig legyen bepakolva használatra készre!
 • Főzd meg a reggelidet!
 • Tudd, hogy mit veszel fel másnap: ebben segíthet, ha minimalista ruhatárad van!
 • Tervezd meg, hogy melyik reggel mit csinálsz: Edzős napod lesz? Meditálós inkább?
 • Érj haza időben!

Azok után, hogy szó volt arról, hogy mit tehetsz a reggelért, beszéljünk egy kicsit arról is, hogy miket kerülj el.

 • Social media – később is stalkolhatsz random embereket Instagramon. Legyél egy kicsit a jelenben is! Hidd el, nem olyan rossz önmagaddal időt tölteni, ha pedig katasztrófaként éled meg, ajánlom, hogy jelentkezz terápiára!
 • Munkával kapcsolatos emaileket MUNKAIDŐBEN nézd meg és válaszold meg. Nem csak azért mert a saját reggeledet elrontod, de ezzel azt is kommunikálod a partnereidnek, ügyfeleidnek, munkatársaidat, hogy Téged lehet zavarni munkaidőn kívül is. Tiszteld meg ezzel a saját szabadidődet!
 • Panaszkodás – nem csak a Te napodat keseríti, hanem a környezetedét is!

Neked mik a bevált nap-indító praktikáid? Illetve miket próbálsz mellőzni reggel ahhoz, hogy jól induljon a napod?

Oszd meg velünk kommentben!

Marschalek Ágnes

Marschalek Ágnes

Marketing tanácsadóként segítem az ügyfeleim online stratégiáját, nemzetközi piacra lépését és skálázását. Alkotóként szerethető hiánytermékeket fejlesztek és értékesítek. Többek között építettem már +8000 létszámmal rendelkező profit és közösségorientált kiránduló csoportot és számlázást automatizáló szoftveres terméket is WordPress felhasználóknak.

Tartalomjegyzék

Szociális linkek

Iratkozz fel, ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, ha megoszthatom veled, hogy milyen hasznos eszközöket találtam az interneten és ha érdekelnek privát információk és őszinte történetek a vállalkozásomról.

PRIVÁT TARTALMAK CSAK EMAILBEN.

Iratkozz fel, ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, ha megoszthatom veled, hogy milyen hasznos eszközöket találtam az interneten és ha érdekelnek privát információk és őszinte történetek a vállalkozásomról.

PRIVÁT TARTALMAK CSAK EMAILBEN.

Passzív jövedelem

Passzív jövedelem

Passzív jövedelem forrásokat építeni egy olyan korszakban ahol bizonytalan, hogy lesz-e nyugdíj és a koronavírus következtében megroppant gazdaság ki tudja, hogy el fog-e tudni tartani, kiemelten fontos. A cikk célja, hogy az utópikus fogalmat, a passzív jövedelem mítoszát, egyszerűen, gyakorlatias megközelítéssel bontsa le.

Tovább olvasom!
mentruációs ciklus

A menstruációs ciklus ereje

A legtöbb nőnek negatív, női léttel együtt járó átkot jelent a havi baj, azaz a menstruáció. Hölgyeim, ideje, hogy újraértelmezzük a menstruáció jelentését és elkezdjük megérteni, értékelni és kihasználni a rengeteg előnyét.

Tovább olvasom!