Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Mi az a teljes egészség?

Mi az a teljes egészség? Spirtuális test, Fizikai test, Érzelmi test, Mentális test

A teljes egészség nem azt jelenti, hogy minden nap beszeded a napi C-vitamin adagot és sültkrumpli helyett párolt zöldség köretet kérsz. A teljes egészség ennél összetettebb kérdés és nem csak az fizikai jólétre terjed ki.

Jill Willard, a ‘Trust the Gut” című könyv szerzője szerint a négy test, még ha különálló egységként kezelhető, egymásra mégis hatással vannak. Gondoljunk csak például a stressz-evésre, vagy a szakítás utáni hirtelen súly vesztésre. A testünk jelez, ha valami nincs rendben. Csupán a fizikai testünket kezelve pedig nem gyógyítjuk meg a többi testünk betegségeit. Számomra érdekes felismerés volt, hogy mennyire szorosan kapcsolódik a teljes egészség az üzleti eredményeimhez.

Milyen fajta testek alkotnak minket?

Közel két éve mentem át egy olyan időszakon, hogy állandóan úgy éreztem, nem vagyok elég jó a munkámban, kisebb pánikrohamaim voltak az éjszaka közepén, mert attól féltem, valós vagy vélt okok miatt, hogy az összes ügyfelem otthagy. Nem táplálkoztam megfelelően és időhiányra hivatkozva hanyagoltam a rendszeres mozgást. Hát persze, hogy ilyenkor volt súlyos válságban a párkapcsolatom is. Csőstül jön a baj, szokták mondani. Persze, hogy egyszerre lépnek fel az életünk több területén problémák, ha a négy testünk – a fizikai, az érzelmi, a mentális és a spirtuális test – nincs harmóniában. Mit tehetünk a testi-lelki egyensúlyért? Erről szól a januári hétköznapi boldogság kihívásunk, ebben a cikkben pedig a teljes egészség kialakításával foglalkozunk.

Fizikai test

A nevében benne van a jelentése. Ide tartozik a kézzel fogható, fizikai testünk. A bőrünk, a belső szerveink, az izmaink, minden, ami a testünk része. A fizikai testünkről való gondoskodás része a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás. Az vagy, amit megeszel, ha este nachossal tömöd magad egy Netflix-es sorozat alatt, akkor a nachos igenis meg fog látszani rajtad. Ha nem is hízol el rögtön, a helytelen táplálkozás képes tönkretenni az immunrendszeredet, és a munka helyett nyomhatod majd az ágyat.

Gyakori kifogás, hogy az egészséges ételek drágák. Mennyivel többe kerül viszont gyógyszerre költeni?! Kicsi utánajárással könnyen találhatsz olyan recepteket, amiket olcsóbb alapanyagokból is el lehet készíteni. Segíthet az is, ha szezonális, helyi zöldségeket veszel avokádó helyett. Sajnos én teljesen avokádó függő vagyok és havonta átlagosan 6.000 Ft megy el a kasszából avokádóra. De ha az adott hónapban spórolni szeretnék, akkor mindenképpen lemarad a bevásárló listáról.

Átlagosan jelenleg havonta 60-70.000 Ft-ot költök ételre. 70.000 ha olyan nélkülözhető luxus cikkeket veszek, mint például vegán sajt, szarvasgomba paté, unikornis tüsszentés. Hozzáteszem, hogy nem eszek húst és tejterméket, ergó vegán vagyok, így a kiadásaim kevesebbek, mint a mindenevőké. Ez a havi költés bőven elég nekem és a páromnak is. Pontosan követem a kiadásaimat, így tudom, hogy mire megy el. Két évvel ezelőtt, amikor romokban hevert az egészségem minden szempontból, havonta 10-15.000 Ft-ot költöttem csak gyógyszerre. Ha spórolni szeretnél valamin, akkor inkább az impulzív vásárlásokat vagy az alkoholfogyasztásod csökkentsd! Ne szeméttel tömd a tested, hanem tápláld!

A fizikai egészségünk része a fent említett testmozgás is. Érdekes paradoxon, hogy ha fizikailag lefárasztod a tested, több energiához jutsz. Az időhiány így tehát szintén nem indok arra, hogy ne sportoljunk! A pénzhiány sem! Milliónyi ingyenes elérhető, saját testsúlyos edzés van a YouTube-on. Direkt nem a futást emeltem ki, mert a futás esetében a térdeink, izületünk egészsége miatt érdemes befektetni egy jobb minőségű futócipőbe.

Érzelmi test

Az érzelmi testünk ápolásába tartozik többek között az önszeretet és elfogadás, a személyes kapcsolataink kezelése és az empátia. Az érzelmi test hidat képez a fizikai és a mentális test között. Ezért van az, hogy minden történetnek két oldala van. A fizikai testünk megkapja az információt, a mentális megérti, az érzelmi pedig az általunk érzékelt verzióját alakítja ki. Az érzelmi testünk kibillenő egyensúlya, jellemzően az érzelmi intelligencia és az empátia alacsony szintjével, bizalom-problémákkal, erős, alaptalan féltékenységgel és negatív önképpel jár. A kezelése mindenkinél más, hiszen nem ugyanazok a dolgok relaxálnak bennünket. Íme néhány ötlet: jóga, futás, tánc, zenélés, meditálás, alkotás. 🙂

Mentális test

A mentális test a gondolatainkból, viselkedésünkből, előítéleteinkből, értékeléseinkből, a kreativitásunkból és a világképünkből áll. Itt fontos három kategóriába sorolni az engyensúlyt.

 • Ha harmóniában van a mentális test, akkor a gondolataink szárnyalnak, gyorsan és hatékonyan oldunk meg problémákat és a kreativitásunk nem ismer határokat.
 • Ha túl kevés törődést kap a mentális test akkor olyan tünetek jelentkeznek, mint például a motiváció teljes hiánya, céltalanság, összezavarodottság, folyamatos felejtés és önértékelési problémák.
 • Ha pedig átesünk a ló túloldalára, és a mentális test jóval fejlettebb a többinél, gyakran járhat egocentrikus és nárcisztikus viselkedéssel, önmagunk túlhajszolásával és alacsony empátiával.

Hogy egyensúlyba kerüljön érdemes jógával, meditálással kezdeni, majd terápiával folytatni, ha komolyabb segítség kell. A probléma a mentális test előretörésével, hogy még ha a munkában rövid távon sikereket is érünk el, nem leszünk teljesen boldogok, mert a kapcsolataink és a fizikai egészségünk kárára megy.

Sprituális test

A spirtuális testet többféleképpen magyarázzák. Van, aki vallásos élményként éli meg, van olyan, aki medicátóval vagy mindfulnessel edzi a spirtuális testét. Lényege, hogy minden összekapcsolódik, nem minden rajtad múlik, Te egy egész része vagy. Éppen ezért tudnod kell elengedni a problémákat, főleg, ha a kimenetelében Te csak egy faktorként szerepelsz. A megfelelően táplált spiruális test hatékonyan, fáradhatatlanul és örömmel dolgozik, alkot, hihetetlenül kreatív. Nemcsak ötletel, hanem megvalósít.

Az alultáplált spirtuális test nem a közös alkotásban, hanem a sors kezében hisz, vagy egy nagyobb erőt okol a saját személyes problémáiért (például az államot, a rendszert vagy akár a múltban történteket). Történelmet azért oktatnak, hogy tanuljunk a múlt hibáiból, nem azért hogy siránkozzunk felette (#magyartöri)! A spirtuális egyensúlyért tehetünk rendszeres meditációval vagy mindfulness gyakorlatokkal. Gondoljunk másokra néha önmagunk helyett, legyen egy általános segítő, építő hozzáállásunk az emberekhez és mindenhez, ami körülvesz!

Napi rutin

A teljes gyógyulás nem megy egyik napról a másikra! Folyamatos munkát és odafigyelést igényel. Először is elemezd önagad, hogy melyik területen szeretnél fejlődni, majd gyűjsd össze, hogy mit építenél be a napodba, majd nincs más, mint szokássá alakítani az új rutinokat.

Íme a saját napi rutinom. Lehet, hogy neked nem ez lesz a megoldás. Sőt, több, mint valószínű, de segíthet kialakítani a tiedet.

 • Felkelek reggel 7-kor.
 • Futni megyek, általában egy órát, ha a mentális agyam is igényli az edzést, akkor közben audiókönyvet vagy podcastot hallgatok (fizikai és mentális test), ha a spirtuális testem sóvárog törődés után, akkor pedig szöveg mentes Spotfiy playlist-et teszek fel.
 • Ha van időm, akkor utána meditálok 5-10 percet.
 • Megfőzöm a reggeli zabkásámat, közben végiggondolom a napomat: milyen szakmai és személyes célokat szeretnék elérni.
 • Kiválasztok valakit, akinek tudnék segíteni. Nem kell, hogy nagy dolog legyen, csak dobd fel valaki napját egy széles mosollyal vagy egy jóízű beszélgetéssel (mentális és érzelmi test)!
 • Fókusztáltan dolgozom délelőtt az ügyfeleim projektjein.
 • Ha sikerült végeznem a napi ‘muszáj’ teendőkkel, akkor délután a saját projektjeimen dolgozok.
 • Este, ha aznap nem mentem futni, akkor jógázom. Olyan jógaórákat választok, aminek a végén elég időt hagynak meditálásra (aum, bikram, a központ).
 • Este próbálok időt keríteni főzésre is. Ez egyébként a 2019-es célom, hogy 99%-ban saját főztöt egyek és ritkábban rendeljek, vagy étkezzek étteremben. A főzésre próbálok úgy tekinteni, mint kikapcsolódásra és nem a szükséges rosszra. Próbáld ki a mindfullnes főzést és meglátod milyen relaxáló!
 • Főzés előtt, közben és után pedig részletesen elmesélem a páromnak a napomat. A kapcsolatom építése, mélyítése nekem mind a mentális, mind az érzelmi testemet segíti, mivel a legjobb tanácsadóm és a legközelebbi barátom is egyben.

Több, mint egy évembe telt, mire odáig jutottam, hogy ha nem is 100%-os az egészségem, úgy érzem, hogy harmóniában élek. Az egészség fenntartása folyamatos munkát igényel, tehát nem állhatok le. De nem is akarok! Sokan kérdezik, hogy hogyan csinálom azt, hogy szakmailag kimagasló szinten teljesítek, szinte hibamentesen dolgozom, mellette van időm felkészülni a vizsgáimra, belefér a heti 4-5 nap edzés, ápolom a kapcsolatot a barátaimmal, boldog párkapcsolatban élek, és jut időm önmagamra is. Hát így! 🙂

Marschalek Ágnes

Marschalek Ágnes

Marketing tanácsadóként segítem az ügyfeleim online stratégiáját, nemzetközi piacra lépését és skálázását. Alkotóként szerethető hiánytermékeket fejlesztek és értékesítek. Többek között építettem már +8000 létszámmal rendelkező profit és közösségorientált kiránduló csoportot és számlázást automatizáló szoftveres terméket is WordPress felhasználóknak.

Tartalomjegyzék

Szociális linkek

Iratkozz fel, ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, ha megoszthatom veled, hogy milyen hasznos eszközöket találtam az interneten és ha érdekelnek privát információk és őszinte történetek a vállalkozásomról.

PRIVÁT TARTALMAK CSAK EMAILBEN.

Iratkozz fel, ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, ha megoszthatom veled, hogy milyen hasznos eszközöket találtam az interneten és ha érdekelnek privát információk és őszinte történetek a vállalkozásomról.

PRIVÁT TARTALMAK CSAK EMAILBEN.

Passzív jövedelem

Passzív jövedelem

Passzív jövedelem forrásokat építeni egy olyan korszakban ahol bizonytalan, hogy lesz-e nyugdíj és a koronavírus következtében megroppant gazdaság ki tudja, hogy el fog-e tudni tartani, kiemelten fontos. A cikk célja, hogy az utópikus fogalmat, a passzív jövedelem mítoszát, egyszerűen, gyakorlatias megközelítéssel bontsa le.

Tovább olvasom!
mentruációs ciklus

A menstruációs ciklus ereje

A legtöbb nőnek negatív, női léttel együtt járó átkot jelent a havi baj, azaz a menstruáció. Hölgyeim, ideje, hogy újraértelmezzük a menstruáció jelentését és elkezdjük megérteni, értékelni és kihasználni a rengeteg előnyét.

Tovább olvasom!