Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Egy kanál minimalizmus

Minimalizmus

„A kevesebb néha több” – tartja nagyon helyesen a magyar közmondás. És valóban, ha körbenézel magad körül, biztos vagyok benne, hogy meg tudsz nevezni 5 olyan dolgot amire egyáltalán nincs is szükséged, mégis valami okból valaha megvetted (akinek nem inge, ne vegye magára – ha már minimalista vagy, akkor r-e-s-p-e-c-t!).

Az impulzív vásárlás által olyan ruhák, háztartási eszközök, kiegészítők kerülnek a kezeink közé, amiről mindig csak azt gondoljuk, hogy „jaj, majd egyszer biztos jó lesz!”. Tényleg? – Akkor már érdemes ezt a kérdést is feltenni: Tényleg egyszer a jövőben biztos jó lesz? És azért az egy alkalomért, ami nem is biztos, hogy bekövetkezik, akarod kiadni a kezedből a pénzed, amiért megdolgoztál?

Sokszor egyébként a nyolcvanadik megvásárolt pár cipő után még rosszabbul, még boldogtalanabbnak érezzük magunkat, pedig azért vettük meg az összes eddigit, hogy jobb kedvre derítsük magunkat. Hogy egy másik példát említsünk: ha túl sok csokit eszünk, valószínűleg nem fogjuk jobban érezni magunkat, csak dagadtabbnak. És akkor megint a negatív hatások lépnek előtérbe. A túlzott mértékű „fogyasztás” tehát sokféleképpen lehet káros a számunkra.

A minimalizmus, mint életforma nem mai dolog, de ahogy a konzumerizmus és a fogyasztói társadalom új magasságokba emelkedik, úgy lesznek egyre többen, akik az ellenkezőjét próbálják hirdetni. A YouTube-on számos olyan vloggerrel találkozhatunk, akik áttértek a minimalista szemléletmódra, és meg kívánják osztani a tapasztalataikat a nagyvilággal. És igazuk van! Az ember nem arra teremtetett, hogy birtokoljon mindent, amire csak rá tudja tenni a kezét. A túlzott birtoklási vágy – azon kívül, hogy egyáltalán nem egészséges – olyan szükségleteket fog kreálni számunkra, amiket sosem fogunk tudni kielégíteni. És nem, az a cipő nem fogja betölteni az űrt.

Minél kevesebb dolgot birtoklunk, annál kevesebb stresszel fog járni az életünk. Nem kell folyamatosan pakolásznunk, rendet raknunk a szekrényünkben, amikor kifolyik belőle a sok ruha. És ha már a rendrakásnál tartunk: attól, hogy a szemetet rakod rendbe, attól az még szemét marad. Nem kell folyamatosan arrébb raknunk azt a vázát, amit 3 éve vettünk meg, mert annyira szép volt, de még sosem raktunk bele virágot (tehát egy funkcióját vesztett tárgyról van szó).

Kevesebb cucc = kevesebb takarítás. Ennyire egyszerű.

De persze ne is essünk át a ló túloldalára sem! Nem kell egy darab pólóval és egy nadrággal leélnünk az életünket. Nem az a cél, hogy minél kevesebb legyen (vagyis, de egy bizonyos fokig, persze), hanem hogy csak olyan dolgaink legyenek, amiket tényleg használunk, hordunk, megeszünk. Vagy ahogy Nicholas Burrogh mondta: „A minimalizmus nem valaminek a hiánya. Egyszerűen csak a tökéletes mennyiség valamiből.”

Csatlakozz ebben a hónapban Te is hozzánk! Szanáljuk ki együtt a felesleges dolgokat az életünkből! De ne feledd, hogy ami Neked felesleges, az másnak hasznos is lehet, így gondolj az adományozásra is, elvégre mindjárt itt a Karácsony! Stresszmentesítsük a környezetünket, tisztítsuk ki a lakást, az irodát, a fejünket!

És igen, ez egy minimalista cikk, ezért spóroltunk a szavakkal is, de majd Elsa megmondja a tutit! 🙂

Réka Ürögi

Réka Ürögi

Tartalomjegyzék

Szociális linkek

Iratkozz fel, ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, ha megoszthatom veled, hogy milyen hasznos eszközöket találtam az interneten és ha érdekelnek privát információk és őszinte történetek a vállalkozásomról.

PRIVÁT TARTALMAK CSAK EMAILBEN.

Iratkozz fel, ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, ha megoszthatom veled, hogy milyen hasznos eszközöket találtam az interneten és ha érdekelnek privát információk és őszinte történetek a vállalkozásomról.

PRIVÁT TARTALMAK CSAK EMAILBEN.

Passzív jövedelem

Passzív jövedelem

Passzív jövedelem forrásokat építeni egy olyan korszakban ahol bizonytalan, hogy lesz-e nyugdíj és a koronavírus következtében megroppant gazdaság ki tudja, hogy el fog-e tudni tartani, kiemelten fontos. A cikk célja, hogy az utópikus fogalmat, a passzív jövedelem mítoszát, egyszerűen, gyakorlatias megközelítéssel bontsa le.

Tovább olvasom!
mentruációs ciklus

A menstruációs ciklus ereje

A legtöbb nőnek negatív, női léttel együtt járó átkot jelent a havi baj, azaz a menstruáció. Hölgyeim, ideje, hogy újraértelmezzük a menstruáció jelentését és elkezdjük megérteni, értékelni és kihasználni a rengeteg előnyét.

Tovább olvasom!