Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

A menstruációs ciklus ereje

mentruációs ciklus

A legtöbb nőnek negatív, női léttel együtt járó átkot jelent a havi baj, azaz a menstruáció. Hölgyeim, ideje, hogy újraértelmezzük a menstruáció jelentését és elkezdjük megérteni, értékelni és kihasználni a rengeteg előnyét. 

A nők hangulata igenis kiszámítható és ha megismerjük jobban a saját testünket, hangulatainkat, mentális állapotainkat, óriási előnyre tehetünk szert. 

Disclaimer: ez a cikk azoknak lehet hasznos, akik nem szenvednek menstruációs zavaroktól és hormonális betegségektől. A cikkhez nem konzultáltam orvossal, a saját tapasztalataimat írtam le.

A menstruáció 4 ciklusa

Ahogy négy évszak van, a nők is 4 elkülöníthető időszakon mennek át minden hónapban hormonváltozás szempontjából. 

Menstruációs

Időszak: 3-7 nap

Ez az az időszak jellemzően görccsel, hasfájással és fáradtsággal jár. A levertségnek, fáradtság érzésnek az oka, az ösztrogén és a progeszteron szint csökkenése. A menstruáció első pár napjára ezért érdemes olyan munkákat időzíteni, amik nem annyira megterhelőek, kevesebb stresszel járnak, hogy több időnk maradjon az öngondoskodásra. A fáradtság és levertség mellett viszont ilyenkor nyugodtabban is tisztábban is láthatjuk a világot. 

Szupererő: Használd ki, hogy ilyenkor több énidőre, öngondoskodásra van szükséged, add meg magadnak az időt és szeretetet, amire már régóta vágytál. A tisztább gondolataidat pedig naplóírás formájában használd önreflexióra.

Follikuláris

Időszak: 10-14 nap

A menstruáció első napján kezdődik és tart kb 10-14 napig. Az ösztradiol hormon szintje növekszik. Az első napon már elindul a tüszőérés, amivel az ösztrogén szint is emelkedik, előkészítve a testet a termékeny időszakra.

Ebben a fázisban általában boldogabbak, motiváltabbak és energikusabbak vagyunk, hiszen a megnövekedett ösztrögén tompítja a stressz hormont, az adrenalint és a kortizolt.

Szupererő: a kreatív fázist használd az ötletelésre, aztán vágj bele a megvalósításba, energiád és életerőd biztosan lesz hozzá!

Ovuláció

Időszak: 3-4 nap

Ösztrögén és tesztoszterón szintek az egekben, ilyenkor tiéd a világ, úgy érzed, hogy bármit meg tudsz valósítani. Energikusabb, szociálisabb és önbizalomtelibbnek tűnhetnek ezek a napok.

Szupererő: A megnövekedett önbizalmat kihasználhatod ügyfélszerzésre, állásinterjúra, a nagyobb szociális igényt pedig ismerkedésre. #meetup #tinder

Lutális

Időszak: kb 14 nap

Progeszteron hormon dominál. Az első héten magasabb, majd enyhén csökken. A megemelkedett progeszteron hormon miatt a test több kortizolt állít elő, ami a stresszesebb embereknél általában magasabb. Ha külső faktorok miatt sok stressz és megpróbáltatás ér, akkor ebben az időszakban még frusztráltabb, stresszesebb lehetsz. Kevesebb alkohollal és egy kiegyensúlyozottabb étrenddel könnyebben lehet kezelni ezt az időszakot. Sok pozitív előnye is van a luteális fázisnak. Ilyenkor kreatívabbak vagyunk, jobban mennek a nekiülős munkák, mint például írás, programozás, alkotás.

Szupererő: Kreatív munka, ötletelés, mastermind workshopok, brainstorming és alkotás minden mennyiségben. Ilyenkor nem csak jól fog esni, hanem jól is fog menni! 

Menstruációs kalendár

Minden női test másképpen működik, ezért fontos lenne, hogy legalább néhány hónapon keresztül napi szinten figyeld meg, hogy hogyan érzel fizikailag, érzelmileg és mentálisan is. Miben vagy aznap jobb, miket tartasz nehezebbnek. Ha sikerült összegyűjtened 2-3 hónapra elegendő adatot, akkor nemcsak közelebb kerülsz a tested megértéséhez, hanem a munkádat is eredményesebben, de ami még fontosabb boldogabban tudod végezni.

Napi menstruációs kérdések:

  • Melyik menstruációs fázisban vagyok?
  • Hogyan érzem magamat fizikailag?
  • Hogyan érzem magamat az érzelmileg?
  • Hogyan érzem magamat a mentálisan?
  • Mi a mai ciklus szupererőm?

Hogyan érdemes a menstruációs adatokat rögzíteni?

Többféle módszer létezik erre. Ha szereted az online megoldásokat, akkor tudom ajánlani a Flo levű alkalmazást, amivel a menstruációs szakaszokat, a fizikai és lelki állapotot pontosan tudod rögzíteni, a szupererőt pedig jegyzetként hozzá tudod adni.

Forrás: Flo App

Saját táblát és készíthetsz excel vagy egyéb szerkesztők segítségével, de nem kötelező virtuálisan feljegyezni a napi állapotodat, elég egy toll és egy papír, hogy pontosan tudd követni a menstruációs ciklusodat. 

Egy kisebb jegyzetfüzet, határidőnapló vagy bullet journal segítségével is lehet rögzíteni a megfigyeléseket, nincs szükség semmilyen komolyabb eszközre. Nem az eszköz számít, hanem a tartalom, amivel megtöltöd. 🙂

Források:

Dr. Diamant Ágnes Ildikó: A menstruáció: alapvető tudnivalók a női ciklusról (2018 Október 11.)
Jennifer Acosta Scott: How Your Menstrual Cycle Affects Your Behavior (2012 November 29.)
 Blume.com: Does your period cycle give you superpowers? (oldalletöltés a cikk írásakor: 2020 Október 16.)
Könyvek a témában:
Loving Your Lady Landscape
The Women Code

Marschalek Ágnes

Marschalek Ágnes

Marketing tanácsadóként segítem az ügyfeleim online stratégiáját, nemzetközi piacra lépését és skálázását. Alkotóként szerethető hiánytermékeket fejlesztek és értékesítek. Többek között építettem már +8000 létszámmal rendelkező profit és közösségorientált kiránduló csoportot és számlázást automatizáló szoftveres terméket is WordPress felhasználóknak.

Tartalomjegyzék

Szociális linkek

Iratkozz fel, ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, ha megoszthatom veled, hogy milyen hasznos eszközöket találtam az interneten és ha érdekelnek privát információk és őszinte történetek a vállalkozásomról.

PRIVÁT TARTALMAK CSAK EMAILBEN.

Iratkozz fel, ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, ha megoszthatom veled, hogy milyen hasznos eszközöket találtam az interneten és ha érdekelnek privát információk és őszinte történetek a vállalkozásomról.

PRIVÁT TARTALMAK CSAK EMAILBEN.

Passzív jövedelem

Passzív jövedelem

Passzív jövedelem forrásokat építeni egy olyan korszakban ahol bizonytalan, hogy lesz-e nyugdíj és a koronavírus következtében megroppant gazdaság ki tudja, hogy el fog-e tudni tartani, kiemelten fontos. A cikk célja, hogy az utópikus fogalmat, a passzív jövedelem mítoszát, egyszerűen, gyakorlatias megközelítéssel bontsa le.

Tovább olvasom!
mentruációs ciklus

A menstruációs ciklus ereje

A legtöbb nőnek negatív, női léttel együtt járó átkot jelent a havi baj, azaz a menstruáció. Hölgyeim, ideje, hogy újraértelmezzük a menstruáció jelentését és elkezdjük megérteni, értékelni és kihasználni a rengeteg előnyét.

Tovább olvasom!