Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Thaiföld, a földi paradicsom

Thaiföld útibeszámoló

Majdnem egy hónappal ezelőtt kezdtük el Jamievel a föld körüli kalandozásunkat, tömött hátizsákkal és még több izgalommal telve. Az első állomás pedig nem más, mint a The Beach filmből is ismert földi csoda, Thaiföld. Annyi mesélni valóm, gyakorlatias tanácsom és izgalmas történet van bennem, hogy eddig bírtam, ki kell magamból írni és meg kell veletek osztanom!

Thai vízum

30 napig érvényes vízumot ingyen kapsz, amikor leszáll a géped, viszont feltétel, hogy az útleveled legalább 6 hónapig érvényes legyen és rendelkezz egy 30 napon belüli Thaiföldről induló repjeggyel, ami bizonyítja, hogy nem fogsz a titkos kolóniát alapítani valamelyik eldugott szigetükön a beleegyezésük nélkül. Igen, nemrég néztem újra a The Beach című filmet.. Évente kétszer van lehetőséged beutazni vízummentesen 30 napra.

Ha tovább szeretnél maradni, akkor igényelhetsz minden 180 napban 90 napos vízumot. Ha pedig már Thaiföldön vagy és úgy döntesz, hogy még nem tudsz elszakadni a mindennapos mangó és kókuszdió kombinációtól, akkor meg tudod hosszabbítani a tartózkodásodat vízum igénylésével.

Thaiföldön hány óra van

5 óra eltolódással kell számolni Budapesthez képest. Tehát ha Budapesten délet üt az óra, akkor itt délután 5 óra. Nekünk kb egy hétbe került, mire teljesen átálltunk, viszont mi nem nyaralni jöttünk, hanem digiális nomádként utazni és dolgozni egyszerre. Nem csak az időkülöbség álmosít, hanem a páratartalom és az állandó meleg is. Az első pár napban árnyékban sem tudtam fókuszálni a munkára.

Thaiföld hány óra repülővel

Légitársaságtól függ, mi moszkvai átszálással utaztunk. Moszkva kb 3 óra volt Budapesttől, ahol az átszállásra 4 órát kellett várnunk. Majd Moszkva és Phuket között 9 órát repültünk. Tehát a felhők között 12 órát töltöttünk. Nekem nem maga a repülés okozott kihívást, nem is a kevés lábhely, hanem a szag. A welcome package-ben kaptunk a légitársaságtól fülldugót, szemfedőt, hányós zacskót és PAPUCSOT. Nem hiszem el, hogy a légitársaság konkrétan bíztatja az utasokat, hogy hosszú várakozási idő után, sokaknek egész napos utazást követően a 9 órás repülőút alatt vegyék le a cipőjüket. Legalább háromszor ébredtem fel a lábszagra. Ha teheted akkor vigyél valamit a szag ellen, pl testpermetet. Később meg fogod köszönni.

Mit együnk thaiföldön

Nekem annyival könnyebb, hogy vegán étrenden vagyok, így kell minden étkezés előtt azon gondolkoznom, hogy vajon a hús, tej és tojás milyen körülmények között volt tárolva. Alapszabályként elmondható, hogy olyan éttermeket válassz, ahol helyiek is vannak. Ők tudják igazán, hogy hol érdemes enni. Ha pedig nem szeretnéd a véletlenre bízni, akkor a Google Map vagy HappyCow segítségével majdnem mindenhol találsz más turisták által értékelt éttermeket. Így elérhetővé válik számodra is a streetfood. A thai ételek többsége rendkívül édes, amihez hozzá kell szokni. Érdemes csípősebben kérni az ételt, mint ahogy Magyarországon ennéd, mert az édes íz a csípős mellett nem lesz túl sok. A kedvenc thai ételeim eddig: spring rolls, zöldséges pad thai, papaya saláta, zöldséges Tom Kha Gai, fried rice és morning glory.

Thai ételek pad thai, papaya saláta

A legjobb thai ételt Koh Lantán a Time For Lime workshop során ettem. Az irónia, hogy a legfinomabb thai ételt én (oké vezetve) készítettem el. Ha teheted, akkor mindenképpen vegyél részt egy thai főzőkurzuson. Óriási élmény!

Thai főzőtanfolyam time for lime

Mennyi pénzt vigyek Thaiföldre?

Thaiföld éppen annyira drága, mint amilyen igényeid vannak. Ha luxus villában szállnál meg és csak fehérterítős éttermekben eszel, akkor prémium Budapesti árakra számíthatsz. Ha viszont neked jó még a légkondis bungaló és megelékszel a sarki pad thai-al, akkor viszonylag olcsón kijöhetsz. Az ár a szezonalitástól is függ. A népszerűbb időszakokban, a szárasz évszakban (dry season) novembertől áprilisig olyan 30-40%-al is drágább lehet. Az esősebb időszakban alapvetően olcsóbb, sőt a legtöbb helyen még a kedvezményes árból is adnak kedvezményt, mivel a high season-hoz képest alig vannak. A készpénzfelvétel elég drága, úgyhogy ahol csak tudsz fizess kártyával.

Mi mennyibe kerül thaiföldön

Kezdjük is a legfontosabbal, az ételekkel. Összegyűjtöttem az alapvető italokat, élelmiszereket összehasonlítva a boltit az éttermi árral. Ha kihagytam volna valamit, ami érdekelne, írd meg kommentben és hozzáadom a listához!

Thai ételek árai

Termék Bolti ár
Étterem, bár, piac
Sör (Chang, Leo, Tiger) 30-40 baht 80-90 baht
Koktél: 100-160 baht
1.5 L víz 14 baht 40 baht
kávé 80-100 baht
papaya salad 80 baht
pad thai 100-250 baht
Mangó 60 baht / kiló
Banán 40-50 baht / kiló
Kókuszdió 25-50 baht
Oreo 30 baht

 

Thaiföld Mango és trópusi gyümölcsök

Utazás

A taxi valamennyivel olcsóbb, mint Budapesten. A Grab nevű alkalmazást érdemes használni biztonsági okok miatt. Ha Phuketre érkezel repülővel, akkor a Taxi állomásokon túl kell menni, át az útkereszteződésen és balra kanyarodva találod meg a Grab állomást, ahol be tudsz szállni a kocsiba. Ha nem szeretnéd az alkalmazást használni, akkor a szállásadódat kérd meg, hogy rendeljen neked Taxit. A Taxinál az egyel olcsóbb eszköz a tuktuk. De ha tovább maradsz vagy távolabbra mész, akkor a leghatékonyabb és legélvezetesebb a robogó. A scooter, vagyis robogó bérlése 160 baht körül mozog naponta. A benzin pedig a helyi árusoknál 40-50 bath per whiskey-s üveg.

Utiköltség Kamala, Phuket és Koh Lanta között:

Taxi – hajóállmomás: 700 bath

Hajóállomás – Koh Lanta: 1600 baht (kettőnknek, 800 bath fejenként)

Koh Lanta kikötő – Szállás: 200 bath

Fejenként így 1250 bath-tot, kb 12.000 Ft-ot fizettünk.

Szállás Thaiföldön

Nagyon attól függ, hogy hol vagy. Nekünk az első hét Phuketen, medencés apartman 4400 baht-ba került, ami kb 43.000 Ft. Az airbnb-n keresztül foglaltunk. A Koh Lanta -i bungaló (légkondis) egy hétre viszont csak 25.000 Ft magyar pénz volt.

Ha még nem regisztráltál, akkor foglalj ezen a linken keresztül és az első foglalásodból 9000 Ft kedvezményt kapsz én pedig felhasználhatok 6,750 Ft-ot a következő szállásomhoz. Win-win 😉

Ha hosszabb időt töltesz Thaiföldön, akkor inkább azt javasolnám, foglalj egy hétre Airnbn-n vagy más biztonságos platformon keresztül, majd ülj a robogóra, fedezd fel a környéket és ha egy szállás megtetszik, akkor csak sétálj be és kérdezd meg, hogy van-e szabad kapacitás és mennyibe kerülne. Sokkal olcsóbban fogsz kijönni.

Coworking árak

A coworker.com oldalán meg tudod nézni, hogy hol vannak és milyen árban a coworking irodák. Mi a Koh Lanta -i KoHub Coworking irodát próbáltuk ki. Itt egy hét kerül 2000 baht-ba, étellel együtt (napi 2x étkezés) 3750 bath. Kicsit drágának tűnik elsőre, viszont egy nap alatt több munkát végeztünk el, mint az első héten, coworking iroda nélkül Phuketen.

Belejátszott az is nyilván, hogy hozzászoktunk mostmár az időeltolódáshoz és az időjárás különbségekhez. Az első héten majdnem minden délután le kellett feküdnöm 1-2 órát pihenni. Nálunk nem csak a produktivitás volt fontos, hanem szerettünk volna megismerkedni új emberekkel, a coworking iroda erre pedig kiválóan alkalmas. Ha szeretnél sprórolni, de élveznéd a közösségi előnyöket, akkor napi jeggyel is csatlakozhatsz, ami 400 bathot jelent alkalmanként. Budapesti árak.

Vannak nomád barátabb helyek, mint például Chiang Mai, ahol tele van kávéházakkal a város, de jellemzőbb az, hogy az egyik a három legfontosabb kritérium közül hiányzik: gyors wifi, konektor, légkondi. Ha otthonról dolgozó típus vagy, akkor a foglalás előtt tudd meg, hogy van-e asztal a szálláshelyen. Én nem tudok fókuszáltan dolgozni a kanapén ülve. Nekem kell egy asztal és egy rendes szék a munkához. Tehát nekem drágább szállással, a kávé árával vagy coworking iroda költségeivel sajnos számolnom kell.

Thaiföldre milyen valutát vigyek

Thaiföld hivatalos valutája a thai baht. A második legelfogadottabb az amerikai dollár. Magyar váltóknál nem tudsz forintot bahtra váltani, ezért ha mindenképpen szeretnél készpénzt vinni, akkor dollárral pakold tele a tárcád.

Ennél sokkal, de sokkal jobb megoldást nyújt a Transferwise vagy Revolut, aminek a segítségével banki költégek minimalizálásával veszel ki pénzt. Thaiföldön a készpénzfelvétel viszonylag drága, ezért azt javasolom, hogy egy készpénzfelvétellel próbáld meg felvenni az utazáshoz elegendő pénzt.

Egy ATM-es készpénzfelvétel 220 bath-ba kerül, erre jön rá a Transferwise esetén 200 font fölött 2%-os tranzakciós költség, a Revolutnál pedig 1,5%-os költség. Ha ezzel a linkkel regisztrálsz Revolutra, akkor én is kapok 3000 Ft-ot és te is 🙂 Ha pedig ezzel a Transferwise linkkel regisztrálsz, az első nemzetközi utalásod 150.000 Ft-ig ingyenes, én pedig 15.000 Ft-ot kapok, ami támogatja, hogy még sok ilyen informatív cikket tudjak írni.

Thaiföldre milyen oltás és gyógyszerek kellenek

Most azt írom le, hogy mi milyen oltásokat kaptunk az oltóközpont tanácsára, de hangsúlyozom, hogy ne ez alapján állítsd össze a listát, hanem érdeklődd meg személyesen az oltóközponttól, hogy abban az időpontban amikor te utazol, milyen oltások szükségesek. Eszméletlenül segítőkészek és nagyon profin dolgoznak.

Thaiföld malária térkép, malária fertőzöttség

5 évvel ezelőtt, amikor Indiában jártam, be lettem oltva Hepatitis A ellen, ami 30 évig érvényes. A másik két oltásom, az agyhártyagyulladás és a tifusz ellen viszont újra kellett oltani, mert az 5 évig marad csak a szervezetben. A kis belénkfecskendezett betegség koktél után egy hétig voltunk gyengébbek és enyén kapart a torkunk, de ez még mindig alacsony ár a biztonságos utazásért. A malária ellen nincs oltás, vagy egy erősebb szúnyogriasztót használsz vagy gyógyszert szedsz. Az oltóközpontban mutatni fognak egy malária térképet, ahol le tudod ellenőrizni, hogy az uticélod mennyire fertőzött. Azt olvastam, hogy a vizes évszak során Thaiföld veszélyeztettebb, de így is minimális az esély.

Az oltóközpont abban is segít, hogy milyen gyógyszereket vigyél a nagy útra. Az ő ajánlásuk alapján én az alábbi házipakikával indultam el.

Cataflam dolo, Algopyrin (recept köteles)

Fájdalom- és lázcsillapításra. Már az első héten hasznosnak bizonyult, mert Jamie enyhén lázas lett a harmadik nap. A gyógyszernek köszönhetően viszont nem rontotta el az utat.

Imodium, Normix (recept köteles)

Hasmenésre, NORMOLYT por (recept köteles) pedig erősebb hasmenésre

No-Spa

Hölgyeknek kötelező elem. Nincs is rosszabb, mint egy görcs mentruáció az utazás alatt. Az utolsó dolog, amire ilyenkor vágysz, hogy elcipeld magad a legközelebbi gyógyszertárba, majd fél órán át magyarázd, hogy nem gyomorrontás, hanem menzesz, a végén pedig lenyeld a thai tabit reménykedve, hogy nem valami más ellen kaptál gyógyszert. Ekkor már ne goglizz rá, hátha a placebo hatás legalább működik. Egy szó, mint száz, vigyél magaddal No-Spa-t.

Zilola

Allergiára. Én allergiás vagyok fűre-fára, de szerencsére Thaiföldön még nem jött rám. Ha van még hely a táskádban, akkor ne ez maradjon inkább ki.

Betadin oldat, sebtapasz

Ha bármilyen apró sérülésed van és biztosra akarsz menni, akkor legyen mindig a házikészletedben betadin. Mégis jobb érzés az, ha nem fertőződik el a sebed és alig foglal helyet a csomagodban.

Nem bonyolult összeállítani a szettet, de egy minimális önismeret szükséges. Ha van olyan fájdalomcsillapító, ami neked évek óta bevállt a hasító migrénedre, akkor azt tedd be a Cataflan helyett. Ha csoportosan utazol, akkor kommunikálj a többiekkel, hogy nekik mire lenne szükségük. Később ha valamit egyáltalán nem használsz vagy már hozzászoktál a thai ételekhez, akkor útközben még mindig hátra hagyhatod a készleted egy részét.

Thai kultúra

Thaiföldön értelemszerűen thai nyelven beszélnek. Az éttermek, bárok többségében megértik a minimális angolt, de ha különleges kéréseid vannak, akkor legyenek a telefonodra letöltve Google Translate, mert szükséged lesz rá.

Vallást tekintve a lakosság kb 95%-a Theravada Buddhista, ebből is adódik, hogy nagyon befogadóak és tisztelettudóak másokkal szemben. A befogadást más vallásra is értem. A második legelterjedtebb vallás az iszlám, ami a lakosság 4 % érinti A maradék 1%-ba szorul a többi nagyobb vallás többek között a hinuizmus, konfucianizmus, taoizmus és a kereszténység.

Mit érdemes venni Thaiföldön?

Minimalistaként ellene vagyok a gyűjtögetésnek, olyan szuvenírokat kedvelek inkább, ami nem csak a helyre emlékeztet, hanem a nyaralást, utazást követően hasznos része maradhat az életemnek.

Thaföldre érkezve hamar feltűnik, hogy mennyire műanyagszennyezett minden. A boltban a banánt is becsomagolják zacskóba, a vásárlás során pedig jellemzően dupla vagy trippla szatyorba tesznek. Ha szeretnél környezettudatosabban utazni, akkor vegyél fényüveget a palackos víz csökkentése érdekében, fém szívószálat a kókuszdióba, fény dobozt, ha túl sok az étel és elvinnéd a maradékot későbbre és újrahasználható műanyagszatyrot, hogy csökkentsd a bolti műanyag használatot.

Nálunk a mágnes sajnos nem opció, mert folyamatosan utazunk, így nem jut hely ennek. Számomra az élmények többet jelentenek és sokszor maradandóbbak is. A Time For Lime workshopon kézbe kapott recepteket beszkenneltem és amint pár hónapig egy helyen leszek a kedvenceimet rendszeresen el fogom készíteni. Szuvenír. Finom. Nem foglal helyet.

Mit vigyek Thaiföldre?

Először is, ne vigyél túl sok cuccot, mert a meleg időjárás miatt vagy fürdőruhában vagy rövid gatya-póló szettben leszel. A thai konnektor tökéletesen működik a magyarral, úgyhogy átalakítót sem kell pakolnod.

Ruhák

 • 1-2 póló / ing
 • 1 csinosabb ruha / ing
 • 2-3 alsónemű és zoknik

Egészségügyi készlet

 • Gyógyszerek
 • Szúnyogriasztó: hatóanyagtartalom minimum 30%
 • Betét vagy tampon
 • Kézfertőtlenítő kendők és gél
 • Körömvágó olló és csipesz

Technika

(Ha hosszabb időre mész)

 • legalább 2 telefontöltő
 • Eldobható kamera (a húgom ötlete volt és IMÁDJUK), hiszen így minden kép sokkal értékesebb 🙂
 • Iphone-osok: tű a SIM kártya cseréhez
 • Kindle: áldom a napot, amikor megvettem. Black Friday alatt fél áron hozzájuthatsz.
 • Laptop (ha dolgozol), Ipad stb
 • HDMI kabel: hogy össze tud kötni a laptopodat a Hotel vagy Airbnb-s TV-vel

Ha bármi kérdésed van Thaifölddel kapcsolatban, írd meg kommentben!

 

Thaiföld, a földi paradicsom pinterest

Marschalek Ágnes

Marschalek Ágnes

Marketing tanácsadóként segítem az ügyfeleim online stratégiáját, nemzetközi piacra lépését és skálázását. Alkotóként szerethető hiánytermékeket fejlesztek és értékesítek. Többek között építettem már +8000 létszámmal rendelkező profit és közösségorientált kiránduló csoportot és számlázást automatizáló szoftveres terméket is WordPress felhasználóknak.

Tartalomjegyzék

Szociális linkek

Iratkozz fel, ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, ha megoszthatom veled, hogy milyen hasznos eszközöket találtam az interneten és ha érdekelnek privát információk és őszinte történetek a vállalkozásomról.

PRIVÁT TARTALMAK CSAK EMAILBEN.

Iratkozz fel, ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, ha megoszthatom veled, hogy milyen hasznos eszközöket találtam az interneten és ha érdekelnek privát információk és őszinte történetek a vállalkozásomról.

PRIVÁT TARTALMAK CSAK EMAILBEN.

Passzív jövedelem

Passzív jövedelem

Passzív jövedelem forrásokat építeni egy olyan korszakban ahol bizonytalan, hogy lesz-e nyugdíj és a koronavírus következtében megroppant gazdaság ki tudja, hogy el fog-e tudni tartani, kiemelten fontos. A cikk célja, hogy az utópikus fogalmat, a passzív jövedelem mítoszát, egyszerűen, gyakorlatias megközelítéssel bontsa le.

Tovább olvasom!
mentruációs ciklus

A menstruációs ciklus ereje

A legtöbb nőnek negatív, női léttel együtt járó átkot jelent a havi baj, azaz a menstruáció. Hölgyeim, ideje, hogy újraértelmezzük a menstruáció jelentését és elkezdjük megérteni, értékelni és kihasználni a rengeteg előnyét.

Tovább olvasom!