Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Nyelvtanulás nyelvérzék nélkül

Nyelvtanulás nyelvérzék nélkül

Jelenleg a magyaron kívül két nyelven beszélek felső fokon. Ebben a cikkben szeretném megosztani veletek a nyelvtanulás tapasztalataimat arról, hogy hogyan jutottam el nulláról C2-ig.

Kevesen tudják, hogy általános iskola második osztályától ötödikes koromig magántanuló voltam. Otthon tanítottak a szüleim, aminek nagyon sok pozitív hatása volt. Példálul megtanultam önállóan tanulni, beosztani a saját időmet és kezelni a stresszt, hiszen fél évente vizsgáznom kellett egy nagyobb anyagrészből. Ugyanakkor, mivel nem vettek fel külön magántanárt nyelvórákra és akkoriban még nem igazán voltak elérhetőek idegen nyelven a filmek, sorozatok és könyvek nagyon le voltam maradva a korosztályomhoz képest.

Középiskolában döntöttem el, hogy ez így nem mehet tovább. Nem állapot, hogy nem tudok más nemzetiségűekkel érdemben kommunikálni. Elkezdtem aktívan tanulni minden órára, folyamatosan kérdezni, ha nem értettem valamit és otthon a szabadidőmben a saját tempómban megérteni a különböző nyelvtani összefüggéseket.

Sajnos nem sok nyelvi érzékkel lettem megáldva, ezért nagyon nehéz volt eljutni arra a szintre, ahol most vagyok. Összegyűjtöttem nektek a kedvenc nyelvtanulós tippjeimet, hátha segít és motivál.

Language exchange események

Ha eddig nem találkoztatok volna a MeetUp.com-al, akkor azonnal kattintsatok erre a linkre. A MeetUp-on rengeteg közösség található érdeklődési körönként. Nagyon sok nyelviskola is regisztrált, akik rendszeres (ingyenes) eseményeket is szerveznek.

Én sokat jártam annó az International Meeting Point eseményre, ami nem kifejezetten nyelvi meetup, hanem egy ismerkedős esmemény expatoknak és helyieknek egyaránt.

Kiemelt nyelvi MeetUp-ok

Budapest Downtown English – Conversation Club by Angloville

Budapest Language Exchange & Friends

TFK Language Exchange

Fordíts

Magyarul gondolkozol és nehezen váltasz a nyelvek között? Sokat segíthet, ha üres idődben a fejedben lévő gondolatokat megpróbálod idegen nyelvre fordítani.

Légy bátor!

Sajnos a legtöbb esetben a közoktatásban nem az a jellemző, hogy szerencsétlen gyerek bátorítva van arra, hogy meg merjen szólalni, nem az van kiemelve, hogy mi az amit jól csinált, hanem az, amit nem. Ennek a követkeménye az, hogy sokan félnek megszólalni idegen nyelven mások előtt, mert tartanak az esetleges negatív visszajelzéstől. Van egy jó hírem. Ha valaki negaítvan reagál, azt az embert úgysem szeretnéd hosszabb távon az életedben tartani, igaz? Akkor pedig nem teljesen mindegy? 🙂

Tanulj szavakat és kifejezéseket

Az angol nyelv egy jó példa arra, hogy kevés nyelvtudással és félig activitiy-zve is meg lehet értetni magunkat, de a jó és a kiváló közötti legnagyobb különbség szerintem nem is az, hogy nyelvtanilag hogyan teljesítesz, hanem az, hogy milyen a szókincsed és hogy egy adott kifejezést nem szóról szóra próbálsz meg lefordítani, hanem ismered az idegen nyelvű megfelelőjét.

Nagyon sok szót lehet tanulni utazás közben is. Hagyományos módszer, de amikor elkezdtem komolyabban nyelveket tanulni, akkor folyamatosan írogattam az ismeretlen szavak (összes alakját) a szótárfüzetembe, ami a táskám alap kellékévé vált. Érdemes kiírni a szavakat egy külön lapra is, majd kitenni egy olyan helységbe, ahol sokat tartózkodsz. Ha szeretsz főzni, akkor például mehet is a konyhába.

Filmek, sorozatok szigorúan idegen nyelven

Emlékszem, hogy az első sorozat, amit angolul, angol felirattal néztem a Dexter volt. Az első évadnál még sokszor le kellett állítanom az epizódot, kiszótáraznom az ismeretlen szavakat és kifejezéseket, viszont az évad végére már nem volt erre szükség. Érdemes nem egy féle sorozatot nézni, hogy ne csak egy témában bővüljön a szókincsed, hanem több téren legyél profi.

Olvass idegen nyelvű könyveket

Ne rögtön egy 900 oldalas szakmai szösszenettel kezdjétek, hanem egy egyszerűbb könyvet vegyetek a kezetekbe, ami ha kihívást is okoz, élvezetes lesz. Nagyon fontos, hogy az első idegen nyelvű könyv olvasása pozitív élmény legyen.

Nyelvtan fontossága

Abszolút a beszéd központú nyelvoktatás lelkes híve vagyok, DE úgy gondolom, hogy csak egy bizonyos szintig lehet eljutni nyelvtan nélkül, mert hiába fog ösztönből jönni a jó válasz, nem fogod tudni megmagyarázni, hogy miért és lassítani fogja a tanulási folyamatot. A nyelvtani szabályok azért zseniálisak, mert egy módszert több helyzetnél is tudsz alkalmazni. Ha nem ismered őket, akkor nem tudod megmagyarázni, hogy mit mondasz miért. Ha olyan szinten szeretnéd ismerni a nyelvet, hogy az dolgozni is tudj vele, tanuld meg alaposan a nyelvtant. Ne feled a rest kétszer fárad. A nyelvtan nekem nagyon nehezen ment eleinte. Sokat segített, hogy azokat a részeket, amiket nem értettem teljesen megpróbáltam fejből vagy segítséggel leírni újra és újra, ameddig nem éreztem úgy, hogy értem, átlátom tisztán az összefüggéseket.

Angol nyelvhez meleg szívvel ajánlom az Oxford angol nyelvtan c. könyvet. Ez a könyv nyitotta fel a szememet. Franciából az Allons-y c könyvből tanultam, aminek a gyakorló könyvével próbáltam a nyelvtant magamba szívni. Sajnos franciából nem annyira jók a piacon elérhető könyvek, ezért óráisi köszönettel tartozom a középiskolás francia tanáromnak, aki a délutáni extra órára SAJÁT könyvet írt és apukámnak, aki végtelen türelemmel újra és újra elmagyarázta ugyanazt. Merci apa!

Nemzetközi baráti kör

Fontos, hogy ne csak beszélgető partnereket találjatok, hanem igazi barátokat, akiknek a gondolatai valóban érdekelnek és Te is mindent meg akarsz azért tenni, hogy megértetsd magadat rendesen. A motivációt hosszabb távon így könnyebb lesz fenntartani. Órási élmény megismerni olyan embereket, akiknek teljesen más a kultúrája. Olyan érzés, mintha kicsit kinyílna a világ. Budapesten pedig szerencsénkre évről évre egyre több az expat, akik életvitelszerűen élnek Magyarországon.

2018-as tippek

Korunk lelkes nyelvtanulójának a tudáshoz vezető útját pedig már olyan app-ek is támogatják, mint például a Tandem, ahol meg lehet ismerkedni más tanulókkal, az Anki app, ami segít memorizálni a szavakat, duolingo, ami tanít és teszteli a tudásodat. Az ingyenesen elérhető tudás ma már egy karnyújtásnyira van! Csak rajtad múlik, hogy élsz-e a lehetőséggel.

Mindset

Lehet akármennyi elérhető eszköz, idő vagy támogató ember körülötted, ha Te fejben nem döntötted el, hogy igenis meg szeretnél tanulni egy idegen nyelven.

Nekem az segített sokat, hogy elképzeltem hogy az adott nyelv egy kód, amit fel kell törnöm, és ha sikerül, akkor egy “titkos” közösség része leszek.. tudom, tudom furán hangzik, de a 14 éves énemnek rengeteget segített, hogy ne adjam fel.

Írjátok meg kommentben a saját tapasztalataitokat! Story time!

Marschalek Ágnes

Marschalek Ágnes

Marketing tanácsadóként segítem az ügyfeleim online stratégiáját, nemzetközi piacra lépését és skálázását. Alkotóként szerethető hiánytermékeket fejlesztek és értékesítek. Többek között építettem már +8000 létszámmal rendelkező profit és közösségorientált kiránduló csoportot és számlázást automatizáló szoftveres terméket is WordPress felhasználóknak.

Tartalomjegyzék

Szociális linkek

Iratkozz fel, ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, ha megoszthatom veled, hogy milyen hasznos eszközöket találtam az interneten és ha érdekelnek privát információk és őszinte történetek a vállalkozásomról.

PRIVÁT TARTALMAK CSAK EMAILBEN.

Iratkozz fel, ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, ha megoszthatom veled, hogy milyen hasznos eszközöket találtam az interneten és ha érdekelnek privát információk és őszinte történetek a vállalkozásomról.

PRIVÁT TARTALMAK CSAK EMAILBEN.

Passzív jövedelem

Passzív jövedelem

Passzív jövedelem forrásokat építeni egy olyan korszakban ahol bizonytalan, hogy lesz-e nyugdíj és a koronavírus következtében megroppant gazdaság ki tudja, hogy el fog-e tudni tartani, kiemelten fontos. A cikk célja, hogy az utópikus fogalmat, a passzív jövedelem mítoszát, egyszerűen, gyakorlatias megközelítéssel bontsa le.

Tovább olvasom!
mentruációs ciklus

A menstruációs ciklus ereje

A legtöbb nőnek negatív, női léttel együtt járó átkot jelent a havi baj, azaz a menstruáció. Hölgyeim, ideje, hogy újraértelmezzük a menstruáció jelentését és elkezdjük megérteni, értékelni és kihasználni a rengeteg előnyét.

Tovább olvasom!